19 d’abril del 2018

Llarena s’encara ara a Montoro per haver negat la malversació de l’1-O

Li demana que argumenti per escrit per què creu que el govern de Puigdemont no va utilitzar diners públics en el referèndum 

18.04.2018  14:22
El jutge Pablo Llarena obre fronts arreu. Ara li ha demanat al ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, que li argumenti per escrit per què creu que el govern de Carles Puigdemont no va utilitzar diners públics en l’organització del referèndum de l’1-O. I és que Montoro, en una entrevista de la setmana passada, assegurava que ni un euro de les arques públiques van anar a parar a l’organització del referèndum ni tampoc amb la manutenció de Carles Puigdemont a l’estranger.

Segons Llarena, aquestes declaracions ‘contradiuen’ proves recollides durant la instrucció. Per això, li demana que acrediti aquesta ‘certesa’ que no va existir malversació, ja que el govern espanyol controlava en aquell moment els comptes de la Generalitat. El jutge també exposa que durant les declaracions indagatòries d’aquesta setmana diversos encausats han sostingut que no hi va haver malversació i han citat, precisament, les declaracions de Montoro per defensar-ho.

Montoro ha reaccionat ràpid i ha dit que respondrà en els pròxims dies a la petició del jutge. Fonts de l’equip del ministre d’Hisenda han apuntat que el ministre donarà compliment a aquesta petició en breu. ‘Sempre responem els requeriments’, han assenyalat. Aquest punt s’ha convertit en un dels elements del procés al Suprem, on el magistrat Llarena sosté la imputació per un delicte de malversació en base a informes de la Guàrdia Civil, però en contra del testimoni de Montoro i del president espanyol, Mariano Rajoy, que han manifestat en diverses ocasions que no es va destinar diners públics al referèndum. 
https://www.vilaweb.cat/noticies/llarena-sencara-ara-a-montoro-per-haver-negat-la-malversacio-de-l1-o/ El portal directe.cat afegeix més dades:

Llarena fixa en 1,6 MEUR la malversació 
A la interlocutòria de processament, Llarena deia que en base a les investigacions practicades s'havien destinat almenys 1,6 MEUR de diners públics a l'organització del referèndum. 

 

Concretament, estableix que es van gastar 224.834 euros en el registre dels catalans a l'estranger, 277.804 euros en campanyes de publicitat i difusió, 979.661 euros per repartir paperetes, el cens electoral i les citacions de les meses i 199.700 euros per la participació d'observadors internacionals. 

 
A la providència, Llarena no amaga que fa el requeriment a Montoro després que diversos encausats que han passat pel Suprem aquesta setmana hagin usat aquesta entrevista per defensar que no hi va haver malversació. Entre ells, el vicepresident destituït i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, o aquest mateix dimecres el conseller destituït de presidència, Jordi Turull. 

 
Control de les finances per part de l'Estat
El ministeri de Montoro ha estat controlant les finances catalanes des de l'estiu. A finals de juliol, el govern espanyol ja va aprovar demanar setmanalment certificats als responsables de la gestió i intervenció econòmica de la Generalitat per comprovar que no hi havia cap partida destinada a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Posteriorment, al setembre, la intervenció dels comptes ja va ser total. 


També publicat al canal 3:24

>> Llarena insta Montoro a aportar proves que no es van gastar diners públics l'1-O
El magistrat considera que les declaracions contradiuen les que ha recollit ell durant la instrucció 

......

(També hi ha un dubte: per què el jutge Llarena no ho va preguntar a l'Hisenda espanyola, enlloc d'instruir la causa només amb les dades de la Guàrdia Civil??  Com aquest punt clau no quedi molt clar,  no sé com voldrà sostenir devant les altres Justícies d'Europa a on hi ha exil·liats que hi va haver despeses il·legals, malgastos i cia per demanar la seva extradició. Seguirà. Cuca de Llum)


......
19.04.2018
Dos dies més tard Ciutadans pregunta sobre una hipotètica malversació de diners públics per fer el referèndum de l'1-Oct.2017 a la sesió de control al Congrés, evidentment, per fer mal al PP. Montoro no tolera que es digui que no ha fet bé el control de les finances de la Generalitat, sota el seu control des que va ser intervinguda. Vegin un curt vídeo del 3:24: