22 d’abril del 2021

Josep Fontana, calaix de sastre





Algunes de les idees que Josep Fontana deia a les seves entrevistes:

-  ''Aquesta és una lluita molt llarga. No és de fa sis anys o set, sinó de cinc-cents.'' I assegurava tot seguit:  ''Hem anat aguantant, hem perdut guerres, hem anat tirant endavant i hem de continuar tirant endavant.''


.........
2015.oct 


P. I la via de solució és crear un nou Estat?

R. La resposta de Catalunya no és pels problemes generals sinó locals. Una situació amb un estatut amb garanties, amb un concert econòmic i un govern civilitzat passablement d’esquerres podria funcionar millor dins l’Estat espanyol. A mi em sembla relativament satisfactòria. La resta de problemes s’han de plantejar en comú. Jo crec que no ens hem de resignar. No es tracta d’arribar al paradís, n’hi ha prou amb canviar coses, millorar-les; i l'única forma d'aconseguir-ho és lluitar cada dia contra qualsevol abús, des de les tarifes del metro fins a la situació dels hospitals.
https://cat.elpais.com/cat/2015/10/05/cultura/1444047086_077475.html?rel=mas


 .........

5.nov.2014


P. I ara, què fem?


R. Si em diu què caldria ara per tirar les coses endavant en pau, les dues peces que es necessitarien serien un Estatut blindat amb un tribunal d’arbitratge paritari i el concert econòmic.



P. Amb això baixaria el suflé independentista?


R. No exactament. L’independentisme em sembla molt bé i m’hi puntaré quan calgui, el problema és com s’aconsegueix. Gent de l’ANC t’explica: “Farem el referèndum i votarem i pactarem amb Europa”… Tenim la idea que a Brussel·les hi ha unes finestretes que diuen “Peticions de formació de nous estats”. Em sembla bé la independència, però s’ha de ser realista, i no crec que hi hagi cap govern de dreta ni esquerra a Madrid que es pugui permetre negociar la independència, o que ni tan sols els ho deixin negociar les forces financeres, o fins i tot la resta de ciutadans espanyols. Tota concessió a Catalunya al segle XX s’ha saldat amb protestes i manifestacions contràries de la resta de l’Estat, excepte el 1931. I encara. Avui no es poden permetre ni el concert econòmic. Potser el 1976-1977 s’hauria pogut fer en ple desballestament del règim, però ara no s’ho poden permetre.
(...)
P. L’independentisme està fagocitant el nacionalisme per primer cop en la història de Catalunya?


R. Des del XIX, sempre hi ha hagut a Catalunya nuclis independentistes. Ara caldrà veure aquest independentisme d’avui com qualla. No vull fer previsions de futur, però és clar que, a curt o mitjà termini, no hi ha cap possibilitat de desenganxar-se d’Espanya. S’hauria de fer a la força, i a Europa no li interessa si no vol desintegrar-se. I aquí, com han de perdre la vaca més rendible de la quadra?

2014.nov.05 - Josep Fontana: “Hi ha un fort component de refús cultural dins la societat castellana” (La identitat catalana a la història, l'independentisme)



 ..........


Llibres que va escriure:
"Fue quien mejor entendió el hundimiento del Antiguo Régimen en España al compararlo por vez primera con lo que ocurría en Inglaterra o Francia en (...)





Con ''Europa ante el espejo'' (1994) o ''Por el bien del imperio. Una historia del mundo'' consiguió notoriedad y prestigio dentro y fuera de España
Su figura creció como experto irrefutable del modelo de transición del Antiguo Régimen hacia el capitalismo y la formación del mercado peninsular. De ahí partieron algunos de sus libros fundamentales, como ''La quiebra de la monarquía absoluta 1814-1820'', de 1971, ''Hacienda y Estado, 1823-1830'' o ''La crisis del Antiguo Régimen (1808-1832)''. El truco siempre era el mismo: documentación de fuentes casi siempre inéditas, exhaustivas bibliografías consultadas  y una interpretación sagaz que, encima, exponía de manera clara y brillante.https://elpais.com/cultura/2018/08/28/actualidad/1535446403_678363.html