7 de gener del 2021

Sant Ramon de Penyafort, el 7 de gener es celebra la seva memòria a lacatedral de Barcelona, un Sant que va ser una eminència en lleis civils i eclesiàstiques

 


Sant Ramon de Penyafort va néxier a Santa Margarida i els Monjos, en el castell de Penyafort. Fou alumne de l'escola de la Catedral de Barcelona, i després entrà en els dominics. Estudià lleis a la universitat de Bolonya. També va ser conseller i confessor del Papa de Roma, així com dels reis, i especialment de Jaume I de Catalunya i Aragó. Va ser l’autor d’obres sobre la confessió i el matrimoni, com la Summa paenitentiae i la Summa matrimonii.

Va fundar l'ordre dels Mercedaris.

Sant Ramon de Penyafort es va retirar al convent de Santa Caterina de Barcelona, on va morir l’any 1275. Va ser canonitzat el 29 d’abril de 1601 a Roma pel Papa Climent VIII. Se li atribueixen fets extraor-dinaris, com ara la llegenda de la navegació per mar de Sóller a Barcelona sobre el seu propi mantell.

L’any 1835 el convent de Santa Caterina estava pràcticament abandonat, per aquest motiu la tomba de Sant Ramon de Penyafort va ser traslladada a la Catedral de Barcelona, està a la cripta.