10 de febrer del 2021

Borrell afirma a Rusia que no hi ha presos polítics a Espanya, però no el creuen. A l'Europarlament li retreuen

  10.02.2021 - El Nacional

El responsable de la política exterior de la UE compareixia a l'Eurocambra després de la situació que va haver de viure a Moscou divendres passat en el marc d'un viatge oficial en què va demanar la llibertat del líder opositor Aleksei Navalni. En una roda de premsa conjunta amb el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, aquest va contestar tirant-li en cara situacions que es produeixen a la UE, com excessos policials o l'existència de presos polítics i exiliats a Espanya.

Puigdemont, que va advertir Borrell que hauria d'haver corregit Lavrov, va dir-li que no hi havia tres sinó nou presos polítics a Catalunya i que estan condemnats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó. Va insistir a retreure a la UE la "doble vara de mesurar que mina la seva credibilitat". "La UE no pot anar arreu del món recomanant receptes que no s'aplica a ella mateixa", va advertir.

 
 ..................
 

Carles Puigdemont, al Parlament europeu es dirigeix a Borrell: li recorda els 9 polítics catalans condemnats entre 9 i 13 anys a la presó per organitzar un referèndum. (video, 1 minut, en anglés) Cliqueu:

https://youtu.be/Aji7RkZM2PY


_________



 
 
 08.02.2021
 
 
 

La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers rus, Maria Zakhàrova, ha fet befa de la ministra d’Afers Estrangers espanyola, Arancha González Laya, per haver negat que a Espanya hi hagi presos polítics, com va denunciar el seu homòleg rus Serguei Lavrov davant Josep Borrell, cap de la diplomàcia de la Unió Europea. González Laya va dir que a Espanya “no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos”, i va replicar a Rússia dient que Espanya “és una de les vint-i-tres democràcies plenes” del món, mentre que Rússia ocupa el lloc 124 de 167 en qualitat democràtica.

Zakhàrova ha respost en una publicació irònica al seu mur de Facebook: “Ara tinc un nou ídol democràtic. Aquesta vegada és una dona. La ministra d’Afers Estrangers d’Espanya, Arancha González Laya. Comentant les paraules de Serguei Lavrov sobre la situació dels separatistes catalans, va dir literalment el següent: a Espanya no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos. Les tecnologies avançades de la propaganda occidental són de les millors.”

_______________

 07.02.2021

Males hores per a Borrell: Creixen les veus a la UE que demanen que plegui
 

Són males hores per a Josep Borrell. Estan creixent les veus a les cancelleries d'Alemanya, dels països de l'Est i de la mateixa Brussel·les que demanen que plegui després que va sortir derrotat de la seva roda de premsa a Moscou amb el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, que el va acusar de ficar-se en els problemes interns russos quan Espanya manté presos polítics i exiliats en contra del criteri de Tribunals alemanys i de la UE, segons informa el diari Süddeutsche de Munic.

Els crítics de Borrell, cada vegada més nombrosos, l'acusen d'interessar-se només per Amèrica Llatina i de subestimar la problemàtica amb Rússia, i de ser "perillosament ingenu" en geopolítica. Recorden que a Espanya li atribueixen un "caràcter volcànic".

El rotatiu alemany afirma que la visita de Borrell a Moscou va ser "desastrosa" i ha debilitat la UE, i insinua que això tindrà conseqüències. Lavrov va guanyar l'alt representant diplomàtic de la UE per 2 a 0, no només perquè el va posar en evidència amb la doble vara de mesurar europea, sinó perquè el mateix dia el ministre d'Exteriors rus va expulsar tres diplomàtics de la UE. "Mentre el ministre Lavrov parlava amb Borrell divendres a la tarda, es va conèixer que Rússia estava expulsant diplomàtics d'Alemanya, Polònia i Suècia per haver participat a les protestes per la detenció de Navalny. Fer això mentre Borrell era convidat del departament d'Estat rus va ser humiliant i va convertir la visita en un desastre", indica el rotatiu.

Süddeutsche

La roda de premsa posterior a la reunió va confirmar el doble gol que Lavrov havia fet a Borrell, i en va sortir esmicolat. "Els 50 minuts de la conferència informativa van donar la raó als que a Brussel·les i a l'Europa central i de l'Est no confien en aquest home de 73 anys per al càrrec de cap de la diplomàcia de la UE. Lavrov és ministre d'Exterior rus des del 2004, i la seva actuació era d'esperar: va negar de forma rotunda la responsabilitat de Moscou en l'enverinament de Navalny amb una substància química; va acusar Occident de mostrar "dues vares de mesura" [amb els presos polítics i exiliats catalans], i va titllar d'"il·legals" les sancions de la UE per l'annexió de Crimea, que violen el dret internacional", assenyala.

Segons el diari, Borrell es va mantenir mut mentre Lavrov l'acorralava en la roda de premsa, pel que havia succeït abans en la trobada, quan va conèixer que s'havien expulsat 3 diplomàtics de la UE.

Ministre Exteriors rus  Sergei Lavrov

El ministre d'Exterior rus,  Sergei Lavrov, en la roda de premsa amb Josep Borrell / EFE

Apunta que el càrrec de representant diplomàtic de la UE és extremadament complicat, perquè no només hi ha el dret a veto dels Estats sinó també la "competència" entre el president del Consell de la UE, Chales Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, "que és la cap de Borrell". A més explica que a això s'hi ha de sumar les polítiques internacionals d'Alemanya i de França, que tenen pes propi.

La conclusió és que Borrell no se n'ha sortit. Va donar grans expectatives al seu viatge a Moscou, el primer d'un representant diplomàtic de la UE des del 2017, i ara "la desil·lusió encara és més gran i la UE sembla debilitada", segons
Süddeutsche.

https://www.elnacional.cat/ca/politica/males-hores-borrell-veus-ue-demanen-plegui_580983_102.html?utm_source=telegram&utm_medium=telegram&utm_campaign=telegramgroc