27 d’abril del 2022

Catalangate. Sánchez no assumeix responsabilitats pel CatalanGate i defensa la tasca del CNI. Rufián avisa el president espanyol que ERC pot retirar el seu suport parlamentari.

 

 


 

Rufián avisa el president espanyol que ERC pot retirar el seu suport parlamentari

 
 
Nicolas Tomás  -  Foto: EP - El Nacional -
Madrid. Dimecres, 27 d'abril de 2022. 
 
Al cap de nou dies d'esclatar l'escàndol del CatalanGate, per fi n'ha parlat Pedro Sánchez. Però el president del govern espanyol no s'ha mogut de l'argumentari propagat durant els últims de La Moncloa. A pregunta del republicà Gabriel Rufián, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, el dirigent socialista ha reiterat que el CNI sempre ha respectat "escrupulosament" la llei, ha defensat les iniciatives de "transparència" posades en marxa pel seu executiu i ha apostat per "reconstruir la confiança" amb la Generalitat. Però no ha assumit cap responsabilitat. A l'altra banda, el portaveu d'ERC l'ha advertit que poden acabar retirant el seu suport parlamentari. Tot plegat, mentre continua en l'aire el decret anticrisi que votarà la cambra baixa aquest dijous.
 
 
En la seva intervenció, Gabriel Rufián ha preguntat al president del govern espanyol si pensa investigar "l'espionatge a periodistes, activistes, advocats i polítics catalans i bascos". I l'ha interpel·lat directament: "La pregunta no és si s'ha espiat, s'espia o s'espiarà, sinó si aquest cop ho van ordenar. Si ho van ordenar, és terriblement greu. Però, si no ho van ordenar, és encara més terriblement greu, perquè significa que no han netejat les seves clavegueres. I quan no es netegen, s'omplen de rates". En aquest context, el portaveu republicà ha aprofitat per a donar un cop damunt la taula: si no li agraden els seus socis, "té una alternativa, el PP, que és de centre, de centre penitenciaria". I ha advertit que poden retirar el seu suport: "De moment, demani el telèfon al senyor Casero".
 
 

 El President Pedro Sánchez a las Cortes el día del debat sobre l'espionatge a 65 personalitats catalanes amb el programa 'Pegasus'. Foto: Vilaweb
 
 
En la seva resposta, Pedro Sánchez no s'ha mogut ni un mil·límetre del que ja han expressat els seus ministres. "Al llarg d'aquests últims dies hem expressat la voluntat d'esclarir els fets i fer-ho amb transparència, amb rendició de comptes i atenent-nos a la legalitat", ha assegurat el president del govern espanyol. Ha posat l'exemple del control intern obert al CNI o la investigació que farà el Defensor del Poble. "Rendirem comptes", s'ha compromès un Sánchez que ha aprofitat per a reiterar, un cop més, que "tot el que s'ha fet des del CNI s'ha fet atenent-se escrupolosament a la llei". 
 
 
Més enllà d'això, Sánchez ha reivindicat el diàleg: "Al llarg de la legislatura, aquest govern, no només amb paraules, hem demostrat la ferma voluntat de diàleg i de superar la crisi que va tenir moments difícils el 2017 i el 2019". En aquest sentit, el dirigent socialista ha apostat per "reconstruir la confiança" entre les dues parts.
https://bit.ly/3vjphLt



__