9 de juny del 2022

Els residents a l’estranger no hauran de demanar més el vot pregat i podran descarregar les paperetes per internet

 

La reforma electoral també inclou més dies per votar i la creació de més centres de votació

 

VilaWeb
Redacció - Vilaweb
09.06.2022 - 
 
 
Els residents a l’estranger no hauran de demanar més el vot pregat i podran descarregar les paperetes per internet

 
 
Els residents a l’estranger no hauran de demanar més el vot pregat i podran descarregar les paperetes per internetLa reforma electoral també inclou més dies per votar i la creació de més centres de votació

 El ple del congrés espanyol ha aprovat avui per unanimitat la reforma de la Llei del Règim Electoral General (LOREG) per eliminar del text el requisit que els ciutadans que viuen a l’exterior hagin de demanar prèviament el vot. La reforma permet que els electors que viuen a a l’estranger puguin fer directament els tràmits i rebin abans la documentació, amb la possibilitat que es descarreguin directa-ment les paperetes d’Internet. A més, per als que optin per votar presencialment als consolats –tot i que també ho poden fer per correu- s’amplia dels tres dies actuals a sis perquè dipositin la papereta a l’urna.

 El nou text estableix que l’administració enviarà als inscrits al registre de residents absents, el CERA, tota la documentació necessària un mes abans de les eleccions. La reforma també estableix que es crearan més centres de votació, que les sobres comptaran amb més sistemes de seguretat per evitar manipulacions i noves garanties d’identitat de l’elector per evitar suplantacions d’identitat.
 El vot pregat és una modalitat que obliga els electors residents a l’estranger a fer la sol·licitud de vot. A més, han de rebre per correu les butlletes iel certificat de votació des de l’estat espanyol i després votar en un consolat o ambaixada o per correu. Això ha causat un descens de la participació, tot passant d’un 18,6% el 2003, un 20,8% el 2006 i un 13,1% el 2010 abans de la reforma, a un 5,9% el 2015 i un 12% el 2017, malgrat que la participació al Principat era històrica,  i un mínim del 4,2% en les eleccions del 14-F del 2021.
https://www.vilaweb.cat/noticies/residents-estranger-vot-rogat-descarregar-paperetes-internet/

Una vegada aprovada al congrés espanyol, la reforma arribarà ara al senat, que hi podria introduir esmenes. En tot cas, l’executiu espanyol preveu que quedarà definitivament aprovat després de l’estiu. PP i PSOE han refusat les esmenes d’ERC i de Junts perquè es pogués fer el vot per delegació o directament de manera telemàtica, tal com passa a l’estat francès.