24 de setembre del 2022

El TSJC dona la raó a Costa i li treu l’advocat d’ofici. És el 3er recurs de súplica que guanya al TSJC, encara no s'ha celebrat el judici.

 

Estima el seu recurs i ell mateix podrà defensar-se en el judici per desobediència a l’antiga mesa del Parlament 
 

Després d’aconseguir la recusació dels magistrats Jesús María Barrientos i Carlos Ramos per falta d’imparcialitat el 30 de juny passat, l’exvicepresident primer del Parlament Josep Costa ha aconseguit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li torni a donar la raó en acceptar-li el recurs de súplica en què demanava que li retiressin l’advocat d’ofici que li havia assignat el mateix tribunal per al judici per desobediència previst per als dies 5, 6 i 7 d’octubre contra els membres de les formacions independentistes de l’antiga mesa del Parlament presidida per l’actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

 

Costa, Torrent, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado afronten una petició de la fiscalia de fins a un any i vuit mesos d’inhabilitació per haver permès la tramitació de resolucions a favor de l’autodeterminació i de reprovació de la monarquia el 2019.

 

Un cop el TSJC ha acceptat la revocació de la designació efectuada pel Col·legi d’Advocats a requeriment del tribunal només en el cas que no comparegués en el judici sense “causa justa, Costa es podrà defensar ell mateix durant el procediment. L’exvicepresident primer va al·legar que aquest acord suposava una vulneració del dret a la lliure elecció d’advocat reconegut en els tractats internacionals de drets humans i una infracció d’alguns dels seus articles, a més d’assegurar que la designació d’un advocat d’ofici podria generar “problemes deontològics, professionals i econòmics”. El TSJC reconeix que hi ha articles del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics o del Conveni Europeu de Drets Humans, signats per l’Estat espanyol, en què l’autodefensa està reconeguda.

 

El tribunal estarà compost per la magistrada Marta Pesqueira, en substitució de Barrientos; Francisco Segura, en el lloc de Carlos Ramos, i per Carlos Mir, l’únic membre original que no ha estat apartat.

 

Pendent del recurs per la nul·litat

Costa té pendent encara que li responguin el recurs en el qual demana la nul·litat de la causa que va presentar a principis de setembre. Hi argumentava que, si amb la recusació dels magistrats, que s’havia acceptat i que va retardar el judici, es considerava que no eren imparcials per jutjar-los, tampoc ho eren “per admetre la querella contra nosaltres”. Considerava que tot el procés era nul si la primera decisió ja es considerava invàlida.

 

 

 

__