30 d’octubre del 2022

30 d'octubre, aniversari del traspas de l'Abad Oliba el 1046

 

 
✢ Oliba de Cerdanya nasqué el 971, essent el tercer fill d'Oliba Cabreta de Cerdanya-Besalú i Ermengarda, i heretà els comtats de Berga i Ripoll, que governà mentre els seus germans Guifré i Bernat es feien càrrec dels comtats de Cerdanya i Besalú respectivament.


L'any 1002 renuncià als comtats, que cedí als seus germans, i prengué l'hàbit per ingressar com a monjo a l'orde benedictí de Santa Maria de Ripoll, del que n'acabà esdevenint abat el 1008. Aquell mateix any fou també designat abat de Sant Miquel de Cuixà i, mesos més tard, de Sant Martí del Canigó (1009). Així, Oliba assumí el lideratge dels principals cenobis catalans, impulsant-los com a focus culturals gràcies als viatges que féu a Narbona, Roma i la Llombardia i a les seves obres.


Arran de la prematura mort en batalla del comte de Barcelona Ramon Borrell (1017), la comtessa Ermessenda de Carcassona assumí la regència dels comtats i afavorí l'ascens d'Oliba com a bisbe de Vic (1018). Per la seva banda, el religiós esdevingué un dels principals suports de la comtessa regent enfront a la desobediència dels senyors feudals, que aprofitaren la crisi del poder comtal per apropiar-se de terres i castells.


A més, procurà mediar en els conflictes entre Ermessenda i el seu fill Berenguer Ramon (1021), primer, i més tard, amb el seu net Ramon Berenguer (1040). L'any 1025 Oliba fundà un nou monestir a la muntanya de Montserrat, que aconseguirà fer dependre de Ripoll.


Davant les creixents violències feudals entre senyors i pagesos, impulsà la celebració d'una primera assemblea de Pau i Treva de Déu a Toluges (Rosselló) el 1027. A partir d'aquest precedent, les assembles pacificadores prengueren continuïtat, establint la sagrera com a espai protegit de 30 passes al voltant de l'església i la prohibició de cometre actes de violència en segons quins dies del calendari sota pena d'excomunió. Amb el temps, els comtes de Barcelona acabaren presidint aquestes reunions i les aprofitaren per reafirmar llur poder i fixar les primeres lleis pel conjunt dels seus dominis.


L'abat Oliba morí a Sant Miquel de Cuixà (Conflent) un 30 d'octubre de 1046.
 
· · · ·

Si us agrada, compartiu-ho i seguiu l'Esguard Històric
>> enllaç al blog: http://esguardhistoric.blogspot.com
 
 
>> Trobareu 5 altres articles sobre l'Abad Oliba i la seva època al tag  " Abad Oliva ", com per exemple aquest:





__