9 de desembre del 2022

"Més per Mallorca" considera exhaurit l’estatut del 2007 Castell de Bellver, gòtic, una meravella. A prop de Palma de Mallorca.

 

Vol que el parlament consideri il·legítima l'aprovació dels decrets de Nova Planta i que enceti un nou procés constituent 
 
 
 
El coordinador general de Més per Mallorca i candidat a la presidència del govern, Lluís Apesteguia, ha presentat una proposició no de llei al parlament perquè la cambra expressi que l’estatut d’autonomia aprovat el 2007 “ha acabat el seu cicle”. A causa d’això, demanen d’engegar la negociació d’un nou pacte polític entre els ciutadans i l’estat espanyol que blindi l’autogovern, els drets, les llibertats i els interessos de les Illes a partir de “l’actualització de la sobirania il·legítimament derogada”, diu el partit en una nota.

 

“Volem aprofundir en la democràcia i l’autogovern, perquè les dues coses signifiquen unes millors condicions de vida per a la ciutadania; no pot ser que la Constitució sigui un corsé a l’hora d’emprendre mesures a favor de l’habitatge o el foment de l’economia local”, diu Apesteguia, que afegeix: “No pot ser que l’estat incompleixi sistemàticament l’estatut i boicoti les polítiques de decreixement que duim a terme les institucions pròpies de les Illes Balears.”

 
El diputat Joan Mas “Collet”, que també ha signat la iniciativa parlamentària, defensa que és imprescindible començar un nou procés constituent, tant de l’estatut d’autonomia com de la constitució espanyola. “El model actual està caducat. Avui dia, només la població major de 62 anys va poder votar-la”, ha dit.

 

La proposició no de llei també insta la cambra a considerar il·legítima l’aprovació dels Decrets de Nova Planta, “fruit de la invasió d’un territori sobirà per part d’un regne estranger, així com l’ocupació militar posterior i la imposició en aquesta terra de la política, administració, legislació i cultura de Castella”.

 

Amb aquesta iniciativa, el partit també demana al Parlament que constati que els períodes democràtics viscuts a Espanya “han estat condicionats per aquestes ocupacions i imposicions”.  Per això, defensen que el govern espanyol ha de promoure un nou procés constituent que suposi un pacte “entre ciutadans lliures i pobles lliures”.

 
 
___