19 de gener del 2023

Cimera hispanofrancesa Emmanuel Macron: "Hi ha una dialèctica permanent entre la qüestió espanyola i la catalana"

 

 
 
 
El president francès reconeix en una entrevista amb Javier Cercas que la política espanyola està condicionada per Catalunya
 
 
 
 
El Nacional - Lluís Bou  - Foto: Carlos Baglietto
Barcelona. Dijous, 19 de gener de 2023
 
 
 
 El president francès, Emmanuel Macron, ha manifestat en una entrevista al diari El País, feta per l'escriptor Javier Cercas, que a l'Estat espanyol "hi ha una dialèctica permanent entre la qüestió espanyola i la qüestió catalana" i que això no és superficial sinó que s'imbrica en la tradició cultural. "No crec que l'aventura europea càpiga en cap motlle. Tenim tradicions que a vegades són un fre nacional. I el debat, la dialèctica permanent que hi ha entre la qüestió espanyola i la qüestió catalana, per exemple, ho mostra molt bé. Nosaltres també tenim aquests debats. Ho hem pogut veure amb el País Basc, amb els territoris d'ultramar, però aquest fet cultural hi és", assenyala.
 
 
 Macron també parla en l'entrevista molt d'Europa, i explica la seva teoria sobre l'Imperi Romà. "Europa sempre s'havia considerat -va ser Peter Sloterdijk qui ho va descriure molt bé en el seu petit llibre sobre les transferències d'imperis- com una mena de reinvenció de l'Imperi Romà; és a dir, amb un centre i una perifèria, i la dominació d'un sobre els altres. Bàsicament, es podia veure en l'Imperi carolingi, a l'Imperi napoleònic o en el de Bismarck i fins i tot a l'Alemanya nazi, la capacitat de revisitar d'alguna manera aquest concepte d'Europa. El vam abandonar. Vam dir: "Tots som iguals, no hi ha petits, ni grans, no hi ha Estats en la perifèria o en el centre. Hi ha diverses capitals en la nostra Europa, però tots som iguals". "I aquest és un punt fonamental". "Això és el que ha permès la pau, la prosperitat i la pau a aquest continent", ha afegit.
 
 
 Segons el president francès, ara Europa té al davant el dilema de si seguir un camí propi o acceptar el vassallatge dels Estats Units o de la Xina. "Encara no s'ha respost completament a aquesta pregunta. La resposta és una Europa sobirana econòmicament, tecnològicament, i militarment. És a dir, una Europa veritablement poderosa. No hem d'oblidar el caràcter excepcional del que fem des de fa diverses dècades, la seva gran fragilitat i el fet que estem condemnats a ser sempre refundadors d'aquesta Europa", ha precisat.
 
 
 Macron ha fet les declaracions coincidint amb la cimera hispanofrancesa que ha reunit el president espanyol, Pedro Sánchez, i el mateix Emmanuel Macron, al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC). La cimera ha estat l'al·licient necessari per atreure una gentada a les escales de Montjuïc, just per sota de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch. Els organitzadors admetien fa uns dies que es donarien per satisfets si aconseguien aplegar 5.000 persones, tenint en compte que el fet de ser dia laborable i l'hora no ajudava a les perspectives. Però ells mateixos han comptabilitzat durant aquest matí un total de 30.000 assistents. La xifra de la Guàrdia Urbana ho ha rebaixat a 6.500, però fins i tot així també ha superat les previsions.
 
 
 
  
Altres notícies d'aquesta cimera:
 
>>  Trenta mil persones, segons l'organització, participen de la protesta en contra de la cimera, que ara es dirigeix cap al consolat francès.
https://www.vilaweb.cat/noticies/cimera-macron-sanchez-barcelona-directe/

 
>> Independentistes del País Valencià i de les Illes s'han desplaçat a Barcelona per a protestar contra la cimera.
https://www.dbalears.cat/opinio/opinio/2023/01/17/375643/llengua-identitat-autogovern.html

 
>>  Retencions a la AP-7 per talls de carretera contra la cimera hispano-francesa.
https://www.vilaweb.cat/noticies/tallada-la-ap-7-a-la-roca-del-valles-contra-la-cimera-hispano-francesa/

 
>> La manifestació supera la previsió d'assistència i deixa una forta xiulada a Sánchez i Macron.
https://www.elnacional.cat/ca/politica/manifestacio-supera-assistencia-xiulada-sanchez-macron_954477_102.html

 
>> Puigdemont i la manifestació per la cimera: "L'independentisme ha fet un cop d'autoritat i fermesa".
https://www.elnacional.cat/ca/politica/puigdemont-manifestacio-cimera-lindependentisme-fet-cop-autoritat-fermesa_954471_102.html

 
 
 
 
 
 
__