12 de gener del 2023

Els dos instruments polítics més importants, segons Josep Costa, són la mobilització i el vot

 


 
El jurista defensa la importància de la mobilització en la cimera hispanofrancesa del pròxim 19 de gener 

 

Malena Ramajo - Barcelona. Diumenge, 8 de gener de 2023. 
 
El jurista i exvicepresident del Parlament, Josep Costa ha fet una crida a la mobilització contra la cimera hispanofrancesa que se celebrarà el pròxim 19 de gener a Barcelona. En una piulada, Costa ha argumentat que "els dos instruments més importants del nostre poder com a ciutadans són la mobilització i el vot", i ha advertit que renunciar a fer-los servir suposa, d'una banda, "fer el joc a l'adversari", i, d'altra banda, "tenir una idea absolutament errònia de la política". Amb aquestes paraules s'ha posicionat amb els que rebutgen quedar-se de braços plegats davant la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron, i sortir als carrers per demostrar que el procés independentista encara no s'ha acabat
 
 
 
En la seva piulada, Costa ha assenyalat que, precisament la mobilització i el vot, "són els primers drets que ataquen les dictadures", fet que demostra que són instruments poderosos. El jurista ja es va pronunciar en contra de la cimera fa uns dies, quan la va titllar de "provocació", en un intent del govern espanyol de demostrar que la tensió de l'any 2017 "és història". Costa va constatar en una altra piulada, que des de fa un temps, les visites del rei Felip VI i de governants espanyols a Catalunya no provoquen cap reacció i va reivindicar que potser havia arribat "l'hora de la reacció". "Aquí no s'ha acabat res. Que s'acabi la seva arrogància", va exclamar. 
 
 
Tuit Josep Costa mobilitzacio vot
Tuit de Josep Costa en què reivindica la importància de la mobilització i del vot
 
 
 
 

Manifestació unitària de l'independentisme

El Consell de la República, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han anunciat aquest diumenge la convocatòria d'una manifestació conjunta el pròxim 19 de gener. A través d'un comunicat han informat que aquesta "mobilització social unitària" serà extensible a "tot el teixit social, civil i popular del país" i que en els dies vinents informaran dels detalls de la iniciativa, com ara el lloc o l'hora a la qual es farà. Les tres entitats han definit la visita dels executius espanyol i francès com "una provocació, una fantasia i una falsedat" en el context actual, en el qual, apunten que no s'ha donat cap solució política al conflicte, que encara hi ha exiliats i 500 persones pendents de judici per causes relacionades amb l'1-O. Les entitats han impulsat aquesta mobilització perquè consideren que "la voluntat d'independència és més viva que mai" i que els governs d'Espanya i França "oprimeixen la nació catalana, les seves gents i la seva llengua i cultura".

 
 
 Tanmateix, des de La Moncloa no s'han donat per al·ludits i han reafirmat la postura que "el procés sobiranista ha acabat". Ha estat el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, que en ser preguntat per la qüestió ha afirmat que "la Catalunya i l'Espanya del 2023 en res s'assembla a la del 2017" perquè "la tensió que es va viure avui és història". En aquest sentit, Bolaños ha defensat que "el futur és el diàleg i l'entesa" i ha afirmat que "qui vulgui estar en el problema i no en la solució, ell veurà".
 
 
 
 
 
 
__