14 de juliol del 2023

Vox força Llarena a decidir sobre les euroordres de Puigdemont, Comín i PonsatíEl partit d'extrema dreta inclou Ponsatí en la petició, tot i que és processada per desobediència i no pot ser subjecte a una euroordre
 
 
Vilaweb - 13.07.2023
 El partit d’extrema dreta Vox ha reclamat al jutge instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena, que reactivi les euroordres contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí una setmana després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que avala la retirada de la seva immunitat. Aquest moviment força el magistrat del Tribunal Suprem espanyol a pronunciar-se sobre les euroordres, que si es reactivessin serien les quartes. Ni la fiscalia ni l’advocacia de l’estat no han mogut fitxa.
 
Llarena mateix, en una interlocutòria de principi de gener, havia assegurat que no decidiria res sobre les euroordres fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciés sobre les seves prejudicials, després de la denegació de Bèlgica de l’extradició de Lluís Puig, i el TGUE sobre el suplicatori. Amb les dues sentències sobre la taula, el magistrat ha refusat fins ara de fer cap pas amb relació a les euroordres.
 

“Sol·licitem l’emissió de les corresponents OEDE amb relació als tres fugats Sr. Puidemont (sic), Sr. Comín i Sra. Ponsatí i actualment europarlamentaris, suspesa la immunitat parlamentària, per a procedir a la seva detenció i posterior enjudiciament”, diu el document de Vox, que VilaWeb ha pogut consultar. Cal assenyalar que Ponsatí està processada per un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó, de manera que no pot ser subjecte a una euroordre. Tanmateix, Vox l’ha inclosa igualment en la petició.

 

Ara bé, l’advocat dels eurodiputats, Gonzalo Boye, ha reiterat que si es cursen noves euroordres caldrà un nou suplicatori al Parlament Europeu, tenint en compte que l’anterior era per unes euroordres pel delicte de sedició —actualment derogat—, que van ser retirades per Llarena.

 

“Ara vol emetre unes noves euroordres que ja ni tan sols són pels mateixos delictes. És a dir, ha de reformular els fets, adaptar-los als nous delictes, i davant això ells continuen tenint immunitat. És que crec que hi ha gent que vol continuar vivint en el relat i no en el dret”, va declarar en una entrevista a VilaWeb.

 

Sense ple d’Estrasburg

Carles Puigdemont i Toni Comín no s’han desplaçat aquesta setmana al ple del Parlament Europeu a Estrasburg perquè la cambra no els ha garantit la protecció de la immunitat de desplaçament. En aquest sentit, els eurodiputats han preferit de quedar-se a Bèlgica abans d’enfrontar una possible reactivació de les euroordres en territori francès.

 

Cal assenyalar que les autoritats franceses i espanyoles van signar el 2002 un conveni bilateral, conegut com a Conveni de Màlaga, que facilita el lliurament de persones —sense passar per davant d’una instància judicial— entre els dos estats. A diferència dels seus companys de files, Ponsatí sí que ha anat el ple perquè no pot ser subjecte a una euroordre.

 
 
 
(P.D. a 02.08.2023: El jutge Llarena a data d'avui no ha cursat les euroordres, deu ser que no està  tan clar com voldria Vox. Cuca de Llum)