13 de febrer del 2024

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Puigdemont li complica la vida Feijóo amb el «Tot se sabrà»'

 


Una font de Junts em deia avui: “La votació del PP al Parlament Europeu li va complicar la vida a Puigdemont. Ara Puigdemont l'hi ha complicat a Feijóo. Acció, reacció”. Feijóo ha volgut neutralitzar els efectes del “Se sabrà tot” però s’ha fet un gol en pròpia porta.

 
 
diari ARA. Antoni Bassas. 12.febrer.2024.

Hi ha un tall de l’APM?, extret d’una entrevista a Jordi Pujol, en què el president diu: “Això, d’una manera molt absurda, s’acaba de complicar bastant”. Doncs això és, exactament, el que acaba de passar-li a Feijóo. Quan falten sis dies per a les eleccions a casa seva, a Galícia, on si no acaba governant serà un fracàs que els seus no li perdonaran, es reuneix amb un grup de periodistes i així, de manera informal, els diu que està obert a concedir un indult a Puigdemont, condicionat, esclar (perquè és un perdó després d’una condemna), que s’entregui, el jutgin (i entre l’entrega i el judici segur que hi hauria presó), demani perdó i renunciï a la via unilateral. I a més a més, el PP admet que quan van estar parlant amb Junts l’estiu passat per la investidura de Feijóo van estudiar la legalitat d’una amnistia. A què treu cap que Feijóo, després d’haver-se passejat per Espanya contra l’amnistia, ara adopti un to més conciliador? Conciliador sent generosos, perquè les condicions que posa per a l’indult ja sap que no passaran mai, Puigdemont no s’entregarà i si el detenen no demanarà perdó. Per què en parla Feijóo, si això és fer-li un regal al PSOE, que ara diu que ja està bé d’anar contra seus socialistes per l’amnistia si Feijóo admet que la van estar estudiant. I és fer-li un regal a Vox, que diu que el PP no és prou espanyol. 

 

Jo hi veig tres raons: Feijóo no sempre controla el missatge; Feijóo enyora els temps en què el PP podia pactar amb Convergència i Unió i el PNB, i, tres, Feijóo ha volgut desactivar l’avís de Puigdemont. Recordin breument: dijous passat el Parlament Europeu vota que la cambra investigui les ingerències russes a la Unió, incloses les de Catalunya el 2017, i aconsegueix posar el nom de Puigdemont al text. Acció del PP, també pensant en les eleccions gallegues. I aleshores ve la reacció de Puigdemont, i envia una carta a tots els eurodiputats en què diu: “Si el meu partit hagués permès la investidura de Feijóo o hagués impedit la de Sánchez, tots aquests espectacles s’haurien estalviat. I d’això també en parlarem quan toqui. Com en la trama russa, tot se sabrà.


Molt important. Una font de Junts em deia avui: “La votació del PP al Parlament Europeu li va complicar la vida a Puigdemont. Ara Puigdemont l'hi ha complicat a Feijóo. Acció, reacció”. Feijóo ha volgut neutralitzar els efectes del “Se sabrà tot” però s’ha fet un gol en pròpia porta.
 
 
Quan van parlar a l’agost, ¿el PP va considerar l’amnistia a canvi dels vots de Junts a Feijóo? Junts no en diu res a ningú, ni confirma ni desmenteix la situació, i només admet que van demanar el mateix al PP i al PSOE. Si al PSOE li van demanar l’amnistia, al PP també.
Acció de Feijóo, reacció de Puigdemont, a les portes d’unes eleccions i com escriu avui en David Miró: A Feijóo se li està posant cara de Casado: el sector Aznar-Ayuso, que és el que marca la línia, ja el deu tenir enfilat del tot. Per això deia que “d’una manera bastant absurda, intentant desactivar Puigdemont, la vida política se li acaba de complicar bastant a Feijóo”. 
 
Però no perdem de vista l’important. Com van les converses entre PSOE i Junts per a l’amnistia?
 
Les converses van, no hi ha cap avenç, les eleccions gallegues estan marcant un ritme lent de converses. Els queda una setmana i mitja.
 
Bon dia.
 

 

_