28 d’abril del 2024

Breu història de Montserrat, per 'Esguard Històric'

 


 📜 L'any 888, quan es consagrà el monestir de Ripoll, Guifré el Pilós el dotà amb diverses esglesietes que havia conquerit al "locum quem nominant Monte Serrado", és a dir, al "lloc que anomenen Montserrat" i que datarien d'entre els ss.VI-IX.

Al s.X s'hi fundà el monestir de Santa Cecília, que posà sota el seu control les esglesietes montserratines contra el dret que hi tenia Ripoll. L'any 1023, l'abat Oliba rebé de Berenguer Ramon el Corbat i Ermessenda de Carcassona, comtes de Barcelona, confirmació de la jurisdicció ripollesa sobre Montserrat.

Per afirmar la preeminència de Ripoll al massís, Oliba erigí l'església de Santa Maria en monestir i inicià els treballs per convertir-la en cenobi, bastint un nou edifici romànic que acolliria una comunitat benedictina vinguda de Ripoll.

Al s.XII Montserrat ja tenia fama pels miracles atribuïts a la intercessió de la Mare de Déu. Creixien els pelegrinatges i les donacions, moltes en agraïment pels favors obtinguts en moments d'angoixa o perill.

D'aquest moment data la talla de fusta que, ennegrida durant segles pel fum de les llànties i ciris que l'envoltaven, hom acabaria anomenant "la Moreneta".

Reis com Pere el Gran o Pere el Cerimoniós pujaren a Montserrat en episodis difícils de llurs regnats per demanar intercessió. L'any 1399 s'escrigué el "Libre Vermell de Montserrat", recull dels cants dels pelegrins a la Muntanya Santa.

L'any 1493 els Reis Catòlics feren dependre Montserrat del monestir de Sant Benet de Valladolid. Tot i que els primers abats sostingueren l'esplendor montserratina, a finals del s.XVI els recels entre monjos catalans i castellans derivaren en un conflicte obert que requerí la intervenció del virrei.

Durant la Guerra del Francès, els francesos destruïren el monestir (1811) però els monjos amagaren la imatge, salvant-la. Montserrat patí les desamortitzacions però la comunitat es mantingué i amb l'exclaustració dels monjos de Valladolid en quedà desvinculada.

A mitjans s.XIX s'inicià la reconstrucció del monestir, que fou elevat a basílica. Verdaguer li'n dedicà el "Virolai" (1880) i Montserrat fou erigida patrona de Catalunya (1881). Des de 1915 se'n celebra la festivitat el 27 d'abril.

https://www.facebook.com/share/v57zGRKRmcfhZGdT/

 

 

__