22 de gener del 2010

La tuneladora «Barcino» ja començarà al mes de març a perforar el cor de l'Eixample

 
Adif descarta que es modifiqui l'actual traçat del túnel del TAV

22-01-2010  -  Després d'un llarg període de proves i treballs previs, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) ha anunciat que el mes de març la tuneladora Barcino començarà a esbudellar el subsòl de l'Eixample per construir el túnel del tren d'alta velocitat (TAV). Això sí, el traçat no es retocarà al seu pas per la Sagrada Família en considerar que no hi ha cap risc.

Se sabia més o menys quan seria. Des d'ahir, però, ja hi ha una data més concisa –el pròxim mes de març– tot i que encara falta que es concreti el dia exacte que la tuneladora iniciarà el seu camí per les entranyes del centre de la ciutat. Abans s'ha hagut de fer el tram del túnel entre pantalles a la intersecció entre el carrer Mallorca i l'avinguda Meridiana, el punt des d'on la flamant Barcino començarà la seva tasca pacient però constant de perforació, que s'haurà de culminar a l'altura de la presó Model. Des d'allà, el túnel es connectarà amb l'estació de Sants. En aquest recorregut, la infraestructura subterrània tindrà fins a dotze pous de sortida a l'exterior que serviran, per una banda, com a punts de ventilació. Alhora, però, també seran les vies d'evacuació pels usuaris de l'alta velocitat en cas d'emergència. Una part substancial d'aquests pous ja s'està construint.
Quan és parla del túnel del TAV pel centre de Barcelona, inevitablement sorgeix la controvèrsia sobre la Sagrada Família. El president d'Adif, Antonio González, va deixar entreveure ahir que no es modificarà el seu recorregut perquè es considera que no tindrà cap afectació sobre el temple gaudinià. Una apreciació que està avalada per una resolució de l'Audiència Nacional, que va desestimar una petició per paralitzar les obres del túnel. A hores d'ara, s'està excavant un mur pantalla de protecció amb pilones d'1,5 metres de diàmetres, que a priori ha de garantir la seguretat de la Sagrada Família davant l'escomesa del TAV. Una mesura preventiva que no convenç, però, als actuals rectors del temple.
http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/12-infraestructures/127865-la-tuneladora-lbarcinor-ja-comencara-al-mes-de-marc-a-perforar-el-cor-de-leixample.html