15 de maig del 2010

VOSTÈ PENDRÍA VENENO NOMÉS PERQUÈ ESTIGUI BÉ DE PREU? Atenció als olis "TRANS" !!



EL NOSTRE COMENTARI:  TOT I QUE NO ES DE L'ÀMBIT D'AQUESTA BLOG HEM INCLÒS AQUESTA NOTÍCIA PER  LA SEVA  GRAN  IMPORTÀNCIA.
 
VOSTÈ PENDRÍA  VENENO NOMÉS PERQUÈ ESTIGUI BÉ DE PREU?
 
DONC AIXÓ ES EL QUE FEM -SENSE SABER-HO -  al cuinar amb olis de qualsevol origen vegetal, Siguin de girasol o d'oliva o...  i que no portin l'etiqueta :
"OLIS ESPREMUTS EN FRED I OBTINGUTS NOMÉS PER MEDIS MECÀNICS".

La legislació espanyola i comunitària no ho contempla per ara, només Dinamarca ho ha prohibit.  I el que té previst en un futur només consisteix en exigir un màxim del 2% d'olis "trans" en l'alimentació.  L'article a continuació d'aquest   diu que un 2% d'olis "trans"  a l'alimentació augmenta un 23% el risc cardiovascular.  El que s'ha de legislar es un 0%  d'olis trans, per soposat!


Els olis de la natura son olis "cis", i al escalfar-los en el procès d'obtenció -de l'oli d'oliva per exemple-, canvien i es desnaturalitzen i agafen una conformació diferent en l'espai tot i mantenint la mateixa fòrmula química. S'en diu un "isòmer". Bé donc, l'isòmer "trans" del mateix oli es un veneno per nosaltres!

Els olis formen part dels components de totes les cèlules del nostre cos. Si els olis son "trans" enlloc de "cis" NO pot regular correctament el que entra i surt de les cèlules. Es molt greu.

Compreu oli bo que digui a l'etiqueta "espremut en fred", d'oliva si pot ser, per car que sigui surt més bé de preu que anar a l'hospital.  


Blanca Alsina es bióloga.