9 d’octubre del 2010

Un jutge resol que la tarifa privada de l'aigua de Barcelona és “il•legal”



Un jutge resol que la tarifa privada de l'aigua de Barcelona és “il•legal”
El servei de l'aigua s'ha de cobrar com una taxa i no com una tarifa, segons el jutge.

Diari AVUI. 8-10-10 -  Argumenta que el subministrament domiciliari d'aigua ha d'estar sotmès a una taxa i exigeix a Agbar que restableixi el servei a un veí i n'anul•la el deute.

És una sentència que portarà cua. El titular del jutjat contenciós administratiu 12 de Barcelona ha donat la raó parcialment a un veí de Barcelona perquè considera que se li ha aplicat una “tarifa privada il•legal”, i ha exigit a la Societat General d'Aigües (Agbar) que li restableixi el subministrament domiciliari de l'aigua “de manera immediata”, a més d'anul•lar el deute de 6.597 euros que li exigia l'empresa, a la qual, a més, condemna a indemnitzar l'abonat pels perjudicis causats.
En la sentència, difosa ahir, el magistrat Eduard Paricio Rallo raona que “segons la llei general tributària, no hi pot haver cap dubte que un servei com ara el subministrament domiciliari d'aigua és un servei sotmès a una taxa, i per tant de l'aplicació de la normativa de les taxes”. I hi afegeix: “Com que és un preu que ha estat tramitat com una tarifa privada, cal concloure que el preu que la Societat General d'Aigües cobra en contraprestació del servei que proporciona als ciutadans de Barcelona és il•legal”, i per això accepta el recurs de l'abonat, a qui van tallar el servei el març del 2009. A més, el jutge fixa que Agbar i l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics li han de pagar una indemnització, que es calculi en el cost del lloguer del pis on va haver de marxar amb la seva família. El magistrat aclareix que els tributs inclosos en el rebut de l'aigua –el cànon de l'aigua fixat per la Generalitat, i la taxa de clavegueram– “no queden afectats per la il•legalitat de la tarifa”. Així, anul•la la quota de servei i també l'IVA que es gira sobre aquesta, però no en els tributs associats.

La sentència no és ferma
Un portaveu d'Agbar va dir ahir que la sentència “no és ferma” i que els serveis jurídics de la companyia estudien presentar-hi un recurs. Si aquesta resolució prospera, però, es podria crear un precedent, al qual es podrien acollir més abonats. En la sentència, per exemple, s'exposa que el 2006 Agbar va demanar a l'entitat metropolitana el tancament de 3.571 subministraments per impagament.
Publicado por SECCIÓ SINDICAL D'UGT D'AIGÜES DE BARCELONA en 4:03