19 de febrer del 2011

La Sagrera, baixador de l'AVE el 2012



MESURES PER pal·liar EL RETARD En LA construcció de la MACROESTACIÓ

CRISTINA BUESA- BARCELONA - El Periódico -  Els AVE que circulin de Barcelona a Girona i Figueres a partir de l'any que ve podran parar a la Sagrera. Perquè això sigui possible s'haurà d'habilitar allà una instal·lació provisional a les vies d'ample europeu, també amb traçat provisional, que es col·locaran en el costat muntanya entre els ponts de Bac de Roda i del Treball Digne. Aquesta serà la ruta de l'AVE durant alguns anys mentre avancen en el costat mar les obres de la macroestació, ara tan sols acabades d'iniciar. La parada la va assegurar ahir el ministre de Foment, José Blanco, en el col·loqui del Forum Nova Economia al qual va assistir per commemorar els tres anys de l'arribada de l'alta velocitat a Barcelona. Va ser una resposta molt breu, que alguns assistents a l'acte van atribuir inicialment a una confusió. Però no era així.

La pregunta havia estat sobre quan es podrien aturar els trens a l'estació de la Sagrera.el 2016. Mentalment, els que segueixen al detall l'evolució de l'obra van respondre que aquesta és la data mínima fixada després dels successius endarreriments que a partir del 2007 han patit tant els treballs del túnel sota l'Eixample, com els de la costosa estació que s'havia de pagar en bona part amb plusvàlues urbanístiques. Al dissociar-se temporalment els dos projectes, ja que la línia va passar del molt repetit 2009 al 2012 i el pagament de l'estació no es va pactar i els treballs no es van adjudicar fins al 2010, Foment havia deixat de costat una possible parada provisional.

Amb tot, fonts ministerials van confirmar després de l'acte que el que havia dit Blanco era així, que Foment aspira a utilitzar de forma provisional la Sagrera per poder aprofitar d'aquesta manera tots els rèdits d'una segona parada a la ciutat. Sense gaires concrecions, aquestes mateixes fonts van assegurar que els trens es podran aturar abans de final del 2012 a la nova estació encara que no van aclarir quins serveis ho faran. Es podria tractar dels futurs trajectes que es desplaçarien cap a Girona en tren Avant perquè no sembla gaire operatiu que tots els serveis s'aturessin a Sants i la Sagrera.

IMPACTE ECONÒMIC / Abans de la intervenció del ministre, l'empresa Accenture va presentar un estudi sobre l'impacte de l'arribada de l'alta velocitat a Barcelona. L'informe diu que, des del 2004, aquest transport ha generat 146.388 llocs de treball, entre construcció i explotació. També subratlla que, des del 2008, el tren veloç ha evitat l'emissió a l'aire de 273.000 tones de CO2. A més, al baixar el consum energètic en el corredor, s'ha estalviat fins a un 20% el 2010.

http://elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/20110217/sagrera-apeadero-del-ave-2012/817717.shtml


Comentari de David Vallespi:
En aquesta notícia de El Periodico ja es dona per lògic que no tots els AVE que passin per Barcelona s'aturin a Sants i a la Sagrera, i la pregunta és llavors a quina velocitat passaran per Barcelona? 

El comentari dels lectors de El Periódico digital més valorat:
oki - 17/02/2011 08:47  /   (+21votar a favor   -2votar en contra)

Ya pero en toda la noticia no he leido qué líneas de tren de cercanías paran esta nueva estación, que es lo que nos impora realmente a los ciudadanos, no el AVE, que es para unos pocos!!!!