19 de febrer del 2011

La tuneladora de l'AVE prepara a Pau Claris l''abordatge' de la Pedrera


>>  L'edifici està vigilat per experts de la Unesco i té dues xarxes de control amb 90 dispositius
 >> El talp mecànic arriba a velocitat rècord i sense incidències a 50 metres del monument de Gaudí

Divendres, 18 de febrer del 2011 -  RAMON COMORERA  -  BARCELONA

 Sense novetat al front i avançant a tota màquina. Són dues frases tòpiques, però que descriuen amb precisió com va l'excavació del que en altre temps va ser qüestionat túnel de l'AVE pel cor de Barcelona, entre la Sagrera i Sants. En la seva sigil·losa i exitosa progressió, ara sota el carrer de Provença, la tuneladora Bàrcino va travessar dimarts Pau Claris i es va aturar a 50 metres de la Pedrera, monument civil de Gaudí de fràgils i poc profunds fonaments que és patrimoni de la humanitat i icona modernista de la capital. Durant cinc dies, fins diumenge, un equip de bussos revisarà les dents del talp mecànic perquè la setmana que ve pugui iniciar l'abordatge del segon tram crític de les obres, després del de la Sagrada Família, i travessar d'aquí pocs dies el passeig de Gràcia.

Al tram excavat des que Bàrcino va sortir del pou de Bruc el dia 8 s'ha arribat al rècord de velocitat de 42 metres en un dia. L'homogeneïtat del subsòl, segons els tècnics de la màquina, ha permès arribar amb seguretat a aquesta punta de rapidesa.

 La pantalla subterrània de pilons que protegirà la Casa Milà de possibles moviments del terreny ja està acabada. També s'ha enllestit la instal·lació dels 90 dispositius d'alta precisió que crivellen la façana, l'entorn de l'edifici i les seves parets interiors. En conjunt, formen dues xarxes de control capaces de mesurar dècimes de mil·límetre.

Una inclou, entre altres peces, els prismes usats en tot el recorregut per reflectir els raigs làser que llancen sense parar dues estacions automàtiques situades a teulades pròximes. Es detecta així immediatament, segons els directius del gestor d'infraestructures Adif, responsable de l'obra que executa la constructora Sacyr, qualsevol alteració de distàncies i la consegüent deformació.

FISSURES SOTA VIGILÀNCIA / L'altra xarxa d'auscultació, que es va decidir col·locar com un sistema addicional de vigilància de les fissures ja existents al monument, inclou 15 fissuròmetres. Al terrat de la Pedrera hi ha, a més, quatre punts de mesura, també amb làser, de la geometria dels arcs de pedra i argamassa que formen l'estructura de l'àtic. Amb aquest arsenal de sensors i una col·laboració de la propietat (Catalunya Caixa) qualificada d'«excel·lent i exemplar», Adif assegura que controlarà qualsevol canvi en «l'arquitectura de gran esveltesa» que va crear Gaudí.

Els mateixos experts de la Unesco que van tutelar a l'octubre el pas de la màquina pel carrer de Mallorca, a quatre metres dels fonaments de la façana de la Glòria de la Sagrada Família, però a 80 de la part del temple original de Gaudí catalogada, vigilen ara les obres al costat del passeig de Gràcia. Els informes que elaboraran en els dos casos es presentaran a la reunió que el comitè de monuments celebrarà a l'estiu. A aquests tècnics s'hi afegeixen els del comitè internacional constituït pel Ministeri de Foment per supervisar així mateix la seguretat de l'obra.
http://elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/20110218/tuneladora-lave-prepara-pau-claris-labordatge-pedrera/857215.shtml