11 de juny del 2011

Quan es destaparà el dèficit de les comunitats autònomes?



L'exigència en Catalunya contrasta amb la nul·la atenció que la ministra Salgado atorga a les altres comunitats autònomes
03.06.2011 | CATDIÀLEG  -  És una evidència que tan sols Catalunya ha fet aflorar el seu dèficit real i a adoptat dures mesures d’austeritat per reduir-lo. També és una evidencia que la ministra d’economia Elena Salgado exigeix encara més i més retallades. De fet si li féssim cas la disminució del pressupost del la Generalitat no seria del 10% sinó pràcticament del doble. Considerant que la major part de la despesa correspon a personal (mestres i professors, sanitat i policia) la Generalitat quedaria inoperant d’una manera perfecta, absoluta. 
 
Aquesta exigència en Catalunya contrasta amb la nul·la atenció que la senyora Salgado atorga a les altres comunitats autònomes, malgrat que és sabut que els seus dèficits no únicament en la majoria de casos són importants, sinó perfectament desconeguts. Les eleccions recents han facilitat una convergència d’interessos entre socialistes i PP per tapar-se mútuament les vergonyes abans que les xifres prefiguressin un futur farcit de retallades que podria desincentivar els electors. Ara totes aquestes negatives previsions es confirmen al conèixer el dèficit del primer trimestre d’enguany.
 
Las diferències entre autonomies
La situació no pot ser més diferent. Mentre que a Catalunya el resultat es de pràctic equilibri només ha crescut un 0,09, a Madrid ho ha fet un 0,6, a Andalusia un 0,75, a Castella La Manxa quasi un 1 al igual que a Balears, al País Basc que viu al seu aire el camp econòmic un 0,77 i Extremadura al igual que Lleó un 0,60. Només Navarra ha presentat uns resultats lleugerament millors que els catalans. 

Està clar que amb aquestes xifres del primer trimestre el balanç al cap d’any pot ser impressionant. Feu l’exercici de multiplicar per 4, o millor encara per 5 perquè el primer trimestre no és una mitja representativa del conjunt i tindreu una idea aproximada de per on van els trets. Fet aquest exercici recordeu que el dèficit autoritzat pel 2011 és del 1,3. El resultat és palès: la majoria de les comunitats estan per sobre. Però això no es tot perquè aquests comptes estan fets amb molts casos sota maquillatges comptables allò que precisament el conseller de la Generalitat de Catalunya Mas-Colell rebutja fer. 

El que estem dient és que la realitat serà encara més dolorosa que la xifres apuntades. Mentre Elena Salgado i Rodríguez Zapatero miren cap a una altra banda. Sort que ara vindrà Rubalcaba i ho resoldrà tot. 
 http://www.catdialeg.cat/frontend/catdialeg/Quan-Es-Destapara-El-D%E8ficit-De-Les-Comunitats-Autonomes-vn3030-vst50014


(Quan  es destaparà el dèficit del Govern de l'Estat?  Les notícies que hem llegit diuen què és superior al de les autonomies, tot i que ara no tinc cap referència a mà per documentar-ho.

 · Recordem que és el Govern Central qui disposa del 50% dels "Presupuestos Generales del Estado". 

No savem quines partides no ejecutarà per arribar a contindre aquest dèficit exagerat, com ens demana la UE.  Recordem que segons la llei actual es facultat seva NO EXECUTAR ALGUNES PARTIDES DELS "PRESUPUESTOS".  LA QUANTITAT  PREVISTA AL "PRESUPUESTO"  NO QUEDA BLOQUEJADA  PER  EXECUTAR-SE  L'ANY  SEGÜENT, SINO   QUE  CAL  TORNAR A REPETIR  LA  PARTIDA  DE  CAP I DE NOU.( Vegin l'article d'Expansion, publicat a la Cuca de Llum l'any 2008:

Inversión pública: se presupuesta pero no se ejecuta la obra /- Finançament i Estatut 4   >> http://www.cucadellum.org/2008_09_01_archive.html#6676302048895534005


  · Que hi ha dos Ministerios  que es poden suprimir: tenen totes les competències transferides, però tots seguim pagant  sous  i  pensions a uns funcionaris sense feina.
 
  · Que es continúa construint l'AVE cap a Galícia i ja han licitat el d'Extremadura (per 3.700 milions € solzament), com si res. Recordem que Espanya es gasta uns 400 milions d'€ a l'any per subvencionar el funcionament dels nostres AVE's.  No en tenim CAP que sigui autosuficient!   Cuca de Llum)