2 de juliol del 2011

El Tribunal de Comptes espanyol investiga l'ACA














El Tribunal de Comptes espanyol investiga les presumptes irregularitats comeses per l'Agència Catalana de l'Aigua en  la planificació del transvasament del Segre per pal·liar la sequera que va afectar Catalunya al 2007 i al 2008. La Generalitat va detectar que havien encarregat obres a dit i sense esperar el vistiplau de l'administració central, que finalment va denegar l'autorització per tirar endavant l'obra.


El Ministeri de Medi Ambient va denegar l'autorització, però les empreses ja havien fet feines preparatòries i havien comprat material per valor superior als 24 milions d'euros ( uns 4.000 milions de Ptas), sense la documentació contractual corresponent. Bona part d'aquest material, sobretot les canonades, no es va fer servir mai i està escampat per diversos emplaçaments del país.
La Fiscalia de Barcelona també ha investigat el cas, i en la seva resolució constata greus irregularitats en la contractació de les obres, però arxiva el cas perquè no aprecia infracció penal per part de l'ens. Les irregularitats les va detectar la intervenció General de la Generalitat, que ho va posar en coneixement de la fiscalia i la Sindicatura de Comptes.

http://societat.e-noticies.cat/el-tribunal-de-comptes-espanyol-investiga-laca-54817.html



I els vigilants, on eren?

 
02/07/11 - Xevi Xirgo - AVUI - Hi ha situacions que et deixen perplex. A principi d'aquesta setmana aquest diari publicava unes dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), les empreses públiques que gestionen l'aigua, que fan feredat. Resulta que aquestes dues empreses arrosseguen un deute de més de 2.200 milions i que aquest any n'hauran de pagar 65 en interessos bancaris, vint milions més del que paguen en personal. El conseller Recoder ja ens va advertir igualment que tardarem molts anys a tenir carreteres noves, perquè hem estirat més el braç que la màniga, i que hi ha obres que tardarem trenta anys a pagar. Feina, doncs, a garantir el manteniment de les actuals. I aquests dies que al Parlament es debat el pressupost, hem conegut una altra xifra que espanta. L'única partida del pressupost que creix és la dels interessos bancaris. Només en interessos pagarem 1.500 milions d'euros. Bestial. Tots tenim clar que ara toca retallades i augment de preus. Però la qüestió, a banda de què fem, és una altra: qui hauria d'haver avisat de tot això? Com pot ser que les empreses que gestionen l'aigua paguin més en interessos que en personal? Com podem arribar a incloure en el pressupost del país una partida de 1.500 milions d'euros d'interessos i resignar-nos-hi com si fos una calamitat que ens ha baixat del cel? Estem d'acord que és insostenible, però insisteixo, qui hauria d'haver avisat? La Sindicatura de Comptes feia informes, ningú en feia cas i ja li estava bé? Els gestors dels departaments ho sabien i callaven? Ja els estava bé? Ningú hi té cap responsabilitat? Vols dir, Castells, que tot és culpa de la crisi?
Darrera actualització ( Dissabte, 2 de juliol del 2011 02:00 )  http://www.avui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/429719.html