14 de setembre del 2011

El traçat de l'AVE a Catalunya estarà acabat a finals del 2012

 

 Plano de El Periódico, excel·lent com tots els que publica.

 

 

Un total de 75 dels 131 quilòmetres fins a Figueres ja funcionen des del desembre

Ara queda una única tuneladora perforant el subsòl a Montcada

Dilluns, 25 de juliol del 2011 - Cristina Buesa, Barcelona / Una vegada la Barcino deixi de foradar demà el subsòl de la capital catalana, només hi haurà una tuneladora destinada al traçat de l'AVE a Catalunya. És la que treballa al tram entre el Nus de la Trinitat i Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Únicament li quedarà mig quilòmetre, encara que va a bon ritme, sobretot si es té en compte que els altres talps que estan sota terra en aquests moments -els de la línia 9 del metro i els de les prolongacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Terrassa i Sabadell (Vallès Occidental)- no li fan massa la competència perquè tenen poca activitat. 

Però a més d'aquesta perforació a Montcada, la resta de la línia d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres (Alt Empordà) també va complint els terminis previstos. Cada vegada que se li pregunta sobre aquest tema al ministre de Foment, José Blanco, o a qualsevol dels responsables del projecte, respon categòricament que el tren veloç travessarà totes les províncies catalanes abans que s'acabi l'any que ve. Les experiències desagradables com la precipitada arribada de l'AVE a Barcelona el 2008 van suposar un abans i un després a l'hora de donar dates per a les inauguracions. Des d'aleshores, el ministeri és reticent a concretar més. No obstant, els treballs d'obra civil permeten ser optimistes respecte al calendari. A més a més, dels 131 quilòmetres de traçat de l'AVE que queden per acabar, ja n'hi ha 75 que estan en funcionament des del mes de desembre de l'any passat.


ÚTILS MERCADERIES / Aquest tram és el que va del nus de Mollet del Vallès fins a l'estació de mercaderies de l'entrada de Girona. Es va posar en servei set mesos enrere i de moment el fan servir cinc serveis setmanals de mercaderies que viatgen des del port de Barcelona fins a Lió i Milà. Està previst que aviat s'hi sumin nous transports de mercaderies fins a Tolosa de Llenguadoc.


Tot aquest moviment és molt positiu per al recorregut en ample internacional ja que és la millor forma de comprovar la infraestructura. A part, aquests trens també passen pel tram internacional, els 44 quilòmetres entre Figueres i Perpinyà que inclouen el túnel del Pertús, i d'aquesta manera els estats espanyol i francès van poder deixar de pagar la indemnització que desemborsaven a la concessionària TP Ferro des del febrer del 2009.


MUNTATGE DE VIA / El recorregut d'alta velocitat, a part d'aquests 75 quilòmetres, on probablement és més visible el bon ritme de l'obra és entre Girona i Figueres. El túnel de la capital gironina es va calar el 7 de juliol passat, un altre dels moments culminants del projecte de la línia. Segons fonts d'Adif, que executa els treballs, ja s'ha muntat la via en 16 quilòmetres dels 35 que hi ha entre aquestes dues ciutats. A continuació serà el torn de l'electrificació i del balast, entre altres aspectes. Amb temps de sobres fins al desembre del 2012.
http://elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/tracat-lave-catalunya-estara-acabat-finals-del-2012-1092208