30 de setembre del 2011

Espanya i França donen l'esquena al corredor mediterrani


El ministre francès, Thierry Mariani, parlant, entre Mas i Blanco





Malgrat tot, segons ells, aquesta aposta no ha de ser en detriment d'altres, com el corredor mediterrani. La decisió final de quina infraestructura és bàsica depèn de la Comissió Europea, que s'hi pronunciarà el 19 d'octubre. El conseller de Territori, Lluís Recoder, està convençut que no s'han restat possibilitats a l'eix que passa per Catalunya.



En la nota de premsa que ha difós Foment, el Govern espanyol assegura que està d'acord amb el francès a impulsar el corredor central. "La travessa central dels Pirineus ha de quedar incorporada a les xarxes transeuropees, perquè és un objectiu estratègic a llarg termini i la seva realització serà una fita en les infraestructures del segle XXI", diu el text. 



Imatge del diari Ara.



Tanmateix, l'Executiu espanyol assegura que no va en detriment del corredor mediterrani. A la nota de premsa, escrita en un redactat molt ambigu, es considera necessari que "els projectes ferroviaris d'envergadura europea" que uniran França i Espanya "estiguin inclosos" a la proposta de la Comissió Europea sobre xarxes de transport.



El ministre de Foment, José Blanco, ha afirmat en la roda de premsa posterior a la reunió a París que l'essència és que França i Espanya estan d'acord que "ambdós corredors" tirin endavant i, encara que no sigui "immediatament", uns se segueixin mantenint i els altres s'incorporin a les xarxes de transport europees".



És a dir, que només hi hauria matisos de temps entre l'un i l'altre, perquè l'eix mediterrani està "avançat" i del central encara no se n'han fet ni els estudis previs, un extrem que ha subscrit el ministre francès.



El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat després de la reunió que la nota de premsa s'ha d'emmarcar en els "moviments electorals" de cara al 20-N. Després de parlar amb el ministre de Foment, s'ha mostrat convençut que no s'han restat possibiliats perquè la CE prioritzi el corredor mediterrani.