3 d’agost del 2013

El ministeri de Foment (sigui del PSOE o PP), ha estat retallant la seguretat de les vies de tren per abocar els diners a rodalies de Madrid

 
Sistemes de seguretat ASFA i ERTMS dels trens de tipus velocitat alta i AVE. ATLAS.
Clicar per a veure el video.


Només 2.400 dels 14.000 quilòmetres de la xarxa fèrria disposen del sistema de seguretat més avançat


El metro de Barcelona i una línia de Ferrocarrils de la Generalitat compten amb dispositius similars

 

Cada dia viatgen per la xarxa ferroviària espanyola 1,6 milions de passatgers. Ho fan per les vies d'amplada convencional (Rodalies, Mitja Distància, Llarga Distància) i també per les d'alta velocitat. Són 14.000 quilòmetres de línia fèrria en total.

En la majoria, en 11.600, s'utilitza el sistema de seguretat denominat ASFA (Anunci de Senyals i Frenada Automàtica), el mateix que hi havia al lloc on dimecres va descarrilar l'Alvia i van perdre la vida menys 78 persones. Tan sols als 2.400 quilòmetres restants, principalment als traçats que es realitzen amb AVE a 300 quilòmetres per hora, s'usa el més avançat i sofisticat ERTMS (European Rail Traffic Management System).

Hi ha una excepció: una línia que no és d'alta velocitat disposa d'aquest equipament a Rodalies de Madrid. És a dir, hi ha trams d'alta velocitat que són menys segurs que Rodalies madrilenyes.

Els responsables ferroviaris i de Foment eludeixen entrar a debatre sobre si es podria haver evitat l'accident de Santiago i encara menys si un sistema més modern i fiable com l'ERTMS ho hauria impedit. Insisteixen que tots dos són segurs i que a cada via s'opta per un o per l'altre en funció de les necessitats.

Catalunya reclama ERTMS

La Generalitat reclama sense èxit des de fa anys que almenys als col·lapsats túnels de Rodalies a Barcelona s'implanti aquest dispositiu. Malgrat que en l'últim conveni de Rodalies, firmat al juny, hi consta per enèsima vegada aquesta inversió, calculada en 150 milions. 

El que demana la Generalitat ja existeix en una part de la xarxa de Rodalies de Madrid, en què des del març del 2012 hi ha ERTMS en uns 60 quilòmetres de la C-4, entre Parla i Colmenar Viejo, i en dos ramals que van a Alcobendas i San Sebastián de los Reyes. També hi és al túnel que connecta Atocha i Chamartín, on justament aquest cap de setmana estava previst fer proves per millorar-lo. Foment i Renfe van invertir al seu dia 60 milions perquè els Rodalies madrilenys comptessin amb un cervell d'AVE. 

Al metro de Barcelona i a la línia de Ferrocarrils de la Generalitat del Vallès hi ha l'ATP (Automatic Tren Protection), que és semblant a l'ERTMS perquè incorpora a la conducció les limitacions de velocitat relacionades amb la infraestructura. O sigui, que para el tren si el maquinista, com segons sembla que va passar a Galícia, sobrepassa el que li marca el full de ruta i la senyalització.