28 de setembre del 2013

La vespa asiàtica, devoradora d'abelles, apareix a la Garrotxa dos anys després de ser detectada a Catalunya, a l'Alt Empordà




Diumenge, 22 de setembre del 2013-
FERRAN COSCULLUELA / La Vall d'en Bas
La temible vespa asiàtica ha tornat a fer acte de presència a les comarques de Girona i ha disparat una altra vegada l'alarma entre els apicultors de la demarcació. Dos anys després que aquesta insaciable devoradora d'abelles va ser localitzada per primera vegada a Catalunya en una zona pròxima a Garriguella (Alt Empordà), ara ha estat detectada 60 quilòmetres més a l'oest, als camps de la vall d'en Bas, a la comarca de la Garrotxa. La vespa ha tornat a aparèixer i ho ha fet amb renovada energia, ja que si a l'Alt Empordà tot just se'n van localitzar uns quants exemplars i l'expansió semblava controlada, a la Garrotxa s'han capturat més d'un centenar d'insectes en tot just una setmana.

«No entenem com ha pogut arribar fins aquí. A França n'hi ha moltes i van passar a Catalunya per l'Albera, que és la zona més baixa dels Pirineus, però el més normal és que s'haguessin estès cap al sud de l'Empordà. La seva presència a la Garrotxa és un salt i l'única explicació és que hagin pogut arribar amagades en uns troncs d'arbre que algú hagi portat fins a aquesta zona», afirma Àngel Noguer, president de l'Associació d'Apicultors Gironins.

Els apicultors les han localitzat gràcies a les trampes que es van començar a distribuir a tota la província després de la localització de la 'Vespa velutina' a l'Alt Empordà. Mentre Noguer parla amb els periodistes, a prop d'uns ruscos d'abelles d'un camp de Sant Privat d'en Bas, diverses vespes han caigut a les trampes i una d'elles fins i tot ha estat capturada amb una xarxa perquè els periodistes puguin fer la primera foto d'un d'aquests insectes trobat viu a Catalunya.

«Tot i que el que més li agrada menjar són abelles, la vespa asiàtica és omnívora i també fa malbé la fruita, sobretot el raïm. A més és un animal molt agressiu i la picada és molt dolorosa. Al País Basc fa temps que en tenen i el president dels apicultors de Guipúscoa diu que la picada fa més mal que si t'aixafessin el dit amb un martell. A ell n'hi va picar una i li va caure part de la pell del dit», afirma.

La vespa asiàtica va arribar el 2004 a Bordeus (França) a bord d'un vaixell procedent d'Àsia. En pocs anys es va estendre pel sud del país veí i el 2010 va arribar al País Basc. Fa uns tres centímetres i té unes poderoses mandíbules amb les quals decapita i devora les víctimes. A les zones on s'instal·la acostuma a causar greus danys als apicultors, ja que fa caure en picat la producció de mel.

A la caça del niu

Josep Vila, responsable dels Agents Rurals a la Garrotxa, explica que a més a més de posar trampes (contenen unes feromones que les atrauen i una vegada són dins del recipient no en poden sortir) faran batudes per buscar els nius de les vespes abans que les reines surtin de la colònia amb la intenció d'hibernar. «A cada niu hi pot haver mig centenar de reines. Si surten i s'amaguen per hibernar, la primavera que ve cadascuna pot crear un nou eixam amb milers d'individus», explica.

Els nius tenen forma arrodonida, són de tonalitat marró i poden ser de la mida d'una pilota de futbol. Normalment acostumen a estar situats dalt de les copes dels arbres, però també se n'han trobat en teulades de vivendes, finestres de cases deshabitades o fins i tot a l'interior de ruscos d'abelles. Si no localitzen aquestes colònies, a la primavera posaran totes les trampes que puguin amb la finalitat de capturar tantes reines com sigui possible abans que formin niu. «Per cada reina que agafem ens evitarem milers de vespes», explica Noguer.