11 de gener del 2020

AVE: Alta Vergonya Espanyola




8 maig 2014
Salten totes les alarmes. L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu (ERC), ha advertit que el tram del corredor mediterrani ferroviari que s'està construint al camp de Tarragona és d'ample ibèric. El polèmic projecte, finançat per la Unió Europea, ha de connectar Algesires amb el Camp de Tarragona, i allà incorporant-se al traçat ja en funcionament camí de La Jonquera i d'allà a França i Europa. Foment ha argumentat que el sistema que s'està instal·lant és el de la travessa polivalent, cosa que farà possible els dos amples de via. Al principi el projecte només preveia l'ample internacional, però a petició dels empresaris de la zona es donarà l'alternativa.

En tot cas, la sola sospita de l'enèsima malversació de fons per infraestructures a Espanya ja fa vergonya. La UE aporta milers de milions d'euros en l'obra per un projecte que ha de beneficiar tota la Unió, no per un trajecte en clau espanyola a mercè d'empresaris incapaços de reciclar-se a temps. L'ample ibèric és un dels símbols de l'anacronisme i el tradicional proteccionisme espanyol. En essència, un dels motius pels quals Espanya no és França o Alemanya.

Per acabar-ho d'adobar, el PP torna a fer campanya pel corredor central en motiu de les eleccions europees, un debat ja tancat amb la decisió de la UE el 2011 de donar prioritat pel recorregut costaner. És un exemple paradigmàtic del tradicional café para todos, on tot es reparteix a parts iguals -sempre passant per Madrid, és clar. Cal recordar que l'AVE Madrid - Extremadura (comunitat autònoma que, sencera, té menys habitants que Barcelona capital) continua en construcció. La gràcia del projecte era connectar la capital espanyola amb la portuguesa, però Lisboa ja fa sis anys que es va fer enrere per la crisi. Sí, Catalunya encara no està connectada amb el País Valencià per l'Alta Velocitat, però l'any vinent Madrid ho estarà amb el cul-de-sac Badajoz amb diners, en part, dels insolidaris contribuents catalans. España es el país con más AVE por habitante del mundo, sí. Per què serà? Potser això volen preguntar a les nou persones d'Adif i de la constructora Corsán que la policia ha detingut aquest dilluns i dimarts.
Article escrit per Guifré Jordan