13 d’octubre del 2014

Santiago Vidal no serà suspès de moment

El jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal


El CGPJ descarta de suspendre cautelarment el jutge mentre es tramita l'expedient


13.10.2014 La comissió disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha descartat, per quatre vots a tres, de suspendre cautelarment el jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal per haver participat en les tasques de redacció d'una hipotètica constitució catalana. Han adoptat la decisió perquè encara no s'ha tancat l'expedient disciplinari que li va obrir el promotor de la causa. Vidal podrà continuar exercint d'aquesta manera com a mínim en els sis mesos que durarà l'expedient. La decisió ha estat adoptada amb els vots dels tres magistrats adscrits al sector progressista i un de conservador, mentre que el president i dos més, tots anomenats pel PP, es decantaven per la suspensió.

El CGPJ ha rebutjat la proposta del promotor de l'acció disciplinària contra Santiago Vidal, Antonio Jesús Fonseca, que dijous va decidir obrir-li expedient i va demanar-ne la suspensió per una falta 'molt greu' per 'ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d'observació del règim d'incompatibilitats'.

Els vocals consideren que no pertoca suspendre cautelarment el jutge Vidal mentre continua obert l'expedient disciplinari, que previsiblement no es tancarà fins d'aquí a sis mesos.

Entenen que el fet que la possible falta no repercuteixi sobre la tasca diària del jutge Vidal a l'Audiència Nacional fa que no es pugui justificar una mesura cautelar

Han votat en contra de la propostra els tres vocals progressistes i un de conservador. Són les dues vocals nomenats a proposta del PSOE, Maria Victoria Cinto i Roser Bach, i el del PNB Enrique Lucas, així com el proposat pel PP Vicente Aguilarte.

S'han decantat per la suspensió el president de la pròpia Comissió Disciplinària i magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem Venceslao Alea, i les magistrades Ángeles Carmona i Carmen Llombart, tots proposats pel PP.

Al document que han estudiat els set membres de la Comissió Disciplinària, el promotor de la causa, Fonseca-Herrero, considerava que en les seves actuacions ha quedat acreditat que Santiago Vidal 'ha considerat i donat suport públicament a l'incompliment de les lleis i de la Constitució Espanyola', i 'ha reconegut la seva participació sense autorització a un grup de treball de composició heterogènia i indeterminada encaminada a l'elaboració d'una Constitució per a una Catalunya independent'. A més, segons l'instructor, 'ha realitzat de forma reiterada declaracions públiques en suport d'iniciatives polítiques encaminades a obtenir la independència de Catalunya'

El CGPJ va decidir sotmetre Vidal a una informació prèvia després que aquest va manifestar públicament que està redactant l'esborrany d'una carta magna catalana juntament amb deu jutges més i altres representants de la societat civil com diputats de partits polítics i entitats sobiranistes. Amb tot, va apuntar que ho feia en el seu temps lliure i que tan ell com la resta de jutges i professionals que fa aquestes tasques estan treballant per iniciativa pròpia, no per encàrrec oficial de ningú.

Vidal també és un dels 33 magistrats que van signar un manifest a favor de la consulta on manifestaven la seva constitucionalitat, fet que va provocar també una denúncia del sindicat Manos Limpias i l'obertura d'una altra investigació per part del Consell General del Poder Judicial.


Notícia relacionada: Els detalls de l'esborrany de constitució catalana, per Santiago Vidal