22 de gener del 2015

L'Eurocambra aprova que el BCE compri bons per finançar el corredor mediterrani

Tram de via única entre Tarragona i Vandellós



Llum verd a una esmena de l'eurodiputat Ramon Tremosa a l'informe del BCE en què es reclama que el banc busqui finançament als mercats per a les infraestructures d'elevat interès europeu


Gemma Aguilera. 21/01/2015 
 El Parlament Europeu debat avui l'informe anual del Banc Central Europeu, que es ratificarà a finals de febrer al plenari del PE, ha estat àmpliament aprovat pels ponents, amb 39 vots a favor, 10 en contra i 8 abstencions. Davant les creixents veus que demanen a Mario Draghi i el Banc Central Europeu que actuïn per a combatre la crisi, l'Eurocambra ha reclamat que aquestes actuacions vagin dirigides a desenvolupar infraestructures productives d'interès europeu i amb gran capacitat de crear renda, llocs de treball i riquesa.

L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa és el ponent liberal d'aquest informe, i ha aconseguit l'aprovació d'una esmena en què es reclama que, si el BCE intervé en els mercats, ho faci per comprar bons que financin infraestructures d'elevat interès europeu (les conegudes com a TEN-T) en els camps del transport, l'energia i l'agenda digital. Aquests projectes d'infraestructures, que van ser aprovats per ampli consens a l'anterior legislatura, han de crear un mercat únic europeu que superi les fronteres i acabi amb l'estatus quo actual, en què conviuen fragmentats 28 mercats ferroviaris, 28 mercats energètics, etc.

Entre aquestes infraestructures estratègiques de transport, la Comissió Europea va proposar el corredor mediterrani ferroviari de mercaderies l'any 2012, aprovat finalment el 2013. És per això que davant la falta de voluntat política del govern espanyol per a construir-lo, les accions del BCE i del Banc Europeu d'Inversions podrien ser vitals per desencallar la construcció del corredor mediterrani i reforçar l'atractiu que el projecte té per als inversors privats.

Tremosa ha lamentat que alguns governs com l'espanyol estiguin més pendents de reclamar compres massives de deute públic al BCE que de fer reformes estructurals per millorar la competitivitat de la seva economia. I en aquest sentit, el corredor mediterrani és una infraestructura imprescindible per al creixement econòmic no només dels territoris directament afectats, Catalunya i el País Valencià especialment per la seva rica indústria exportadora, sinó el conjunt de l'Estat, que necessita una sortida europea que ara no existeix.