19 d’abril del 2023

Com és el caràcter català. Dos llibres clàssics: "Notícia de Catalunya" de Vicens i Vives, i "Les formes de la vida catalana" de Josep Ferrater Mora

Ediciones Vicens Vives. Barcelona. 2010.(219 pàgs)


Un dels llibres més coneguts de Vicens i Vives. És un assaig sobre Catalunya, el caràcter català i la seva història que val realment la pena llegir. Tal i com volia el seu autor va formar la conciència catalana d'una minoria que van preparar l'anomenada Transició, i de molts altres que vàren esgotar les edicions.










Edicions 62. Barcelona 2012.(167 pàgs)

 Comparteix amb Notícia de Catalunya l'alt honor de ser la millor reflexió mai confegida sobre el nostre poble durant tot el s.XX" diu el pròleg  de  Salvador  Giner.  I  segueix: "Si no 
s´abusés tan sovint del mot imprescindible … diríem sense embuts, que Les formes —al costat la  Notícia de Vicens— és un texte enterament necessari per a qualsevol català que vulgui conèixer, amb el màxim rigor i pregona saviesa, el que significa, de debó, el que és el seu país.”

L'autor era filòsof, i ens dona unes definicions  del caràcter català perfiladíssimes, amb un gran domini del llenguatge. Val la pena.

 Aquest llibre va ser publicat per primer cop a Catalunya malgrat la censura, al 1955. 

 
 
 

Eumo Editorial. Vic. 2014.

En el tema de la identitat catalana m´agradaria afegir pel meu compte les reflexions del Catedràtic d'Història Josep Fontana. Exposa altres aspectes menys comentats en els altres dos llibres sobre com sóm els catalans, des d'una perspectiva d'història comparada. Els seus punts de vista curiosament no es troben al seu llibre “La formació d´una identitat. Una història de Catalunya”, sinó a les entrevistes i actes de presentació de  l´obra. Per aquest motiu en aquesta blog hem recollit totes les entrevistes que hem pogut, i transcrit algunes.  A continuació deixem l´enllaç d´una d´aquestes entrevistes. El considero un article important:



 
Veieu també l'excel.lent entrevista de Carles Capdevila a Josep Fontana que exposa temes similars:
 
 
Per saber més sobre Josep Ferrater Mora:
 
 
(Aquest post ha rebut 227 visites)




__