21 d’abril del 2021

Catalunya cap a l'any 1100: Ramon Berenguer III es casa amb Dolça de Provença, Ramon Berenguer IV estableix la unió amb Aragó.

Lliçons de la història que serveixen avui  mateix, va ser un canvi de cicle:



Catalunya cap a l'any 1100: aleshores feia bé els deures i tenia un "estat" més ben constituit que els veins. Es molt interessant que al pare de Ramon Berenguer IV ja li proposessin la mà de Dolça de Provença, amb qui es va casar el 1112. Una setmana després de la boda, li van cedir la sobirania del Comtat de Provença, esperant la seva protecció.



Quadre de Ramon Berenguer IV  i Peronella d'Aragó, encarregat  molts anys més tard.




Un cas semblant uns 20 anys més tard al Comtat d'Aragó, fins aleshores depenent del Regne de Navarra. Devant una situació molt difícil, els nobles es van estimar mes establir una confederació amb els catalans, que caure dins el regne de Castella al cap de 30-40 anys. Això hagués succeït si acceptaven que Peronella s'hagués casat amb el fill hereu del rei de Castella que la tenia segrestada a la seva cort. Els nobles d'Aragó es van estimar més la sol·lució de Ramir II el Monjo de cedir la sobirania d'Aragó al Comte de Barcelona (1137), en la forma legal que avui en diriem potser confederació, donc es va comprometre a respectar el seus furs.  Això succeiria tant si es casés amb Peronella com si no.

En efecte, Ramir II  el Monjo va concedir simultàniament la mà de Peronella a Ramon Berenguer IV,  sense que fos una condició legal  per la cessió de la sobirania  d'Aragó. Això no, obstant no va haver cap impediment i es van casar 15 anys més tard.

Es a dir: aleshores Catalunya tenia prestigi de bon govern a escala "regional" que diriem ara. I això li proporcionà dos comtats que es van adherir voluntariament al seu govern i fronteres. Si ARA també ho fem, jo sospito que alguns territoris al voltant de Catalunya tindran espontàniament un comportament similar, donc aquella governança va deixar bàsicament un bon record. Cap a l'any 1100 hi va haver un canvi de cicle històric i la Catalunya d'aleshores d'una manera precoç, estava ben preparada.  Ara al 2015  està succeint un altre canvi de cicle històric...



Més info sobre la Catalunya del 1100 a : Llibres: història de Catalunya entre el 1000 i 1150: unió del comtat de Provença i unió amb Aragó incorporats pel prestigi dels comtes v.2

Més info sobre la Catalunya abans del 1000 a:
Com l'Abad Oliva va saber formular la Treva de Déu i aconseguí que la respectèssin. Inici de pacificació a la societat feudal cap el 1027.