23 de desembre del 2015

Què ha comprat JxSí a la CUP?





22 DESEMBRE 2015  -  Quico Sallés 
Els negociadors de JxSí i de la CUP s’han fet un tip de negociar per escatir les intencions de les peticions d’uns i altres. Com que la cuina del document li ha tocat al grup majoritari que ha hagut de posar negre sobre blanc la proposta, JxSí ha assumit peticions concretíssimes dels cupaires que es veuen en les 61 planes i les 35 mesures concretes del Pla de Xoc. Són les diferències amb les anteriors propostes. La resta de propostes tenen una paternitat més compartida.

1.- Desnonaments zero
El pla de xoc conté un paràgraf que és un copia i enganxa de la mesura que la CUP està aplicant a Badalona, on hi governa una alcaldessa de la confluència, Dolors Sabater,  on s’hi incorporen els cupaires. El pla preveu un protocol territorial per evitar que les famílies o persones siguin desnonades per situacions de dificultats econòmiques i socials.

2.- 50 milions per a la dependència
La dotació de 50 milions per garantir les prestacions econòmiques i serveis per a persones en situació de dependència. Una proposta que la CUP n’ha fet bandera.


3.- Foment cooperatives i economia social
Destinar el 20% dels més de 90 milions d’euros del Fons d’Ocupació a fomentar l’economia social i cooperativa. Mesura amb el copyright cupaire


4.- Cànon de l’aigua
Derogació del Decret Llei 2/2014 del 10 de juny referent a una cessió del cànon de l’aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i dissenyar un sistema per recuperar el 100% del cànon que reverteixen en les famílies desfavorides.


5.- Moratòries
El document compromet al Govern a no rebaixar salaris públics i a no vendre actius i immobles de la Generalitat.


6.- BCN World
Queda aturat i en suspens. Es revisarà el pla amb JxSí i la CUP i no es tornarà a iniciar fins que no hi hagi “acord”.


7.- Salut pública
La proposta d’acord preveu que els centres hospitalaris privats amb ànim de lucre no s’integrin al SISCAT.


8.- Consorcis sanitaris
Revisió dels consorcis i de les actuacions estratègiques en salut a Girona i Tarragona. S’atura el consorci de Lleida. Una demanda bel·ligerant de la CUP.


9.- Prohibició de venda de dades sanitàries
El document també insisteix que “en cap cas estarà permesa la venda de dades dels pacients a empreses privades”.


10.- Reproducció assistida per a lesbianes
El pla inclou 1.900.000 euros per a la reproducció assistida de dones lesbianes o dones sense parella masculina i dones soles. Fins ara, un sector de la població que no hi tenia accès en la sanitat pública.


11.- Salari mínim català
El text preveu implementar un salari mínim català, que d’acord amb la Carta Social Europea, seria equivalent al 60% del salari mitjà, amb una equivalència de 1.000 euros al mes.


12.- Banca pública
La proposta inclou l’acceleració de la reconversió de l’Institut Català de Finances en un banc públic català amb representativitat dels agents socials i la societat civil.