8 de febrer del 2016

BBC fa un reportatge: La preservació del delta de l’Ebre i l’independentisme

La cadena britànica dedica una peça informativa a les raons de la gran manifestació d'Amposta 

 

Dilluns  8.02.2016 - Vilaweb
Els ambientalistes diuen que una de les àrees humides més importants d’Europa és amençada, mentre Espanya i Catalunya discuteixen sobre el futur del riu Ebre’. Així comença el reportatge que la cadena BBC ha dedicat en la seva web a la reivindicació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i al futur del riu i del Delta. De fet, el reportatge, signat pel periodista Matt McGrath, comença destacant la multitudinària manifestació d’ahir a Amposta, convocada per la PDE.

I tot seguit detalla els arguments ecològics que qüestionen el projecte hidrogràfic impulsat pel govern espanyol. ‘L’element més important en la preservació del delta, que s’enfronta a grans desafiaments de desenvolupament humà i el mar, és el flux d’aigua i sediments del riu. Els sediments protegeixen la integritat dels aiguamolls i el protector contra l’entrada d’aigua salina’, explica el reportatge, que recull declaracions del doctor Carles Ibáñez, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

El problema més important és la manca de grans inundacions. En el passat, aquesta era la manera de portar el sediment de sorra a la desembocadura del delta, però ara ara ja no passa, no només per causa de la regulació, sinó per les preses. Busquem un cabal un cabal dels rius ambiental que hauria d’incloure aquestes inundacions d’una forma controlada’, explica Ibáñez a la BBC.

La intenció de regular el cabal de la manera que ho ha volgut fer el govern del PP és criticada per un dels membres de la PDE en aquest reportatge. Brian Cutts diu: ‘Amb la legislació europea has d’establir el cabal ambiental mínim per a conservar el riu i el delta, i llavors pots començar a parlar de qualsevol excés d’aigua i què fer-ne. Però Espanya sempre ha actuat de la manera oposada: fixa la quantitat d’aigua que necessiten per a la central nuclear riu amunt, i per al rec, i el que queda seria el cabal ecològic del riu.
A més, també es recorden les protestes a les Terres de l’Ebre durant els primers anys de la dècada del 2000 contra els intents de transvasament d’aigua de l’Ebre.

El factor independentista
Però un dels elements més destacats del reportatge és el vincle que fan entre la reivindicació actual d’un cabal ecològic mínim que garanteixi el futur del delta amb l’independentisme català. ‘Un element clau en la disputa ha estat l’auge del nacionalisme català (…). La participació en la manifestació d’aquest cap de setmana a Amposta es pretenia que fos per impressionar el govern espanyol perquè veiés que la gent de la regió veu el futur de l’Ebre i del delta com un afer polític’.

L’activista de la PDE entrevistat declara: Ha esdevingut un gran símbol del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, molta gent ho veu com una línia roja. L’última cosa que la gent de Catalunya acceptarà en aquest moment és Espanya dient què han de fer amb el riu Ebre i Espanya desviant el riu cap a altres parts del país.