21 de juny del 2016

La CUP tira pel dret i es limita a renovar la direcció

Membres del secretariat nacional de la CUP i diputats del grup en la reunió celebrada ahir a la tarda a la seu de la formació. Foto: ELPUNT AVUI.



Els nou membres que queden en el secretariat redactaran el reglament i una assemblea triarà el nou equip, previsiblement, al juliol 

Els dimissionaris exigien més debat polític per desfer els empats 

La CUP va donar ahir el tret de sortida al procés de renovació que ha d'afectar el seu òrgan de direcció. La dimissió en bloc, la setmana passada, de sis dels quinze membres del secretariat nacional va fer saltar totes les alarmes i va fer evident la divisió dins l'esquerra independentista. Tanmateix, la renúncia i la duresa de la carta enviada als mitjans pels sis cupaires pròxims a l'organització Poble Lliure, en què s'arribava acusar dirigents de practicar “actituds sectàries i maquiavèl·liques”, no ha alterat gens el full de ruta de l'organització, que, des de l'assemblea d'Esparreguera celebrada al maig, ja comptava a renovar la direcció per evitar votacions indigestes com la dels pressupostos, la negativa als quals va propiciar que el president Puigdemont anunciés la convocatòria d'una qüestió de confiança al setembre.

Davant d'aquest nou obstacle, que haurà de salvar una formació dividida entre els que són partidaris d'avançar cap a la independència, encara que sigui donant suport explícit a Junts pel Sí, i aquells que reclamen, abans de res, un gir a l'esquerra de les polítiques del govern per tal de sumar ciutadans a la majoria social que requereix la construcció de la república, s'imposa només un canvi de noms que aporti més consens i permeti dirimir el frec a frec en les votacions.

Ahir, en la reunió del secretariat nacional, ja sense els membres dimissionaris, es va continuar apostant per la renovació de la direcció, per la qual cosa a partir d'ara els onze membres que queden en aquest òrgan estaran dedicats en cos i ànima a la redacció del reglament electoral que haurà de regular el com, el qui i el quan d'aquest procés de renovació, d'acord amb els nous criteris que es van aprovar a Esparreguera. Així, onze dels quinze membres seran triats a partir de candidatures conjuntes, d'acord amb una proposta que enllesteix l'exdiputat Quim Arrufat per reorientar el debat i les posicions tan encallades en el si de l'esquerra independentista. El nou format, que incorpora la possibilitat del vot electrònic dels militants, també inclou que els quatre membres restants siguin escollits en candidatures individuals. Aquest nou sistema “ha de millorar la capacitat d'acció política”, explica la formació en un comunicat lliurat a la premsa en acabar la reunió.

El nou reglament electoral s'aprovarà en un consell polític que es podria celebrar a principis de juliol. A partir de llavors, s'obrirà el període per presentar candidatures. La segona fase estarà centrada en l'assemblea nacional en què la militància haurà de votar els nous membres del secretariat nacional. Aquest òrgan es podria convocar cap a finals de juliol per poder dur a terme posteriorment el debat polític en què la CUP haurà d'afrontar la qüestió de confiança a Puigdemont, prevista per a finals del mes de setembre. Les dates, però, les decidirà el consell polític.

A la reunió d'ahir, celebrada a la seu de la formació, també hi van assistir diputats i exdiputats del grup parlamentari de la CUP, que van expressar que, malgrat la “duresa del darrer període polític, la tasca assembleària i democràtica de l'esquerra independentista ha estat el màxim d'acurada possible”, segons el comunicat. A l'hora de valorar les dimissions, el secretariat també va expressar que no en comparteix els motius i que es va demanar a les sis persones que van deixar el càrrec que reconsideressin la decisió, sense èxit.

En el secretariat nacional, hi continua havent Laia Altarriba, Neus Montaner, Xevi Generó, Laura Rafecas, Ferran Carbonell, Òscar Simón, Llorenç Casanova, Nora Miralles i Hugo Alvira. Els dimissionaris van ser Ester Rocabayera, Guim Pros, Roger Castellanos, Tomàs Sayes, Joel Jové i Omar Diatta. Aquest secretariat va ser escollit en l'assemblea de fa un any a Castelló i els sis membres que han renunciat al càrrec són els que, si bé van resultar escollits, van obtenir menys suports de tot l'equip format pels quinze secretaris.

LES DATES 
22.06.16  -  Sis membres del secretariat nacional de la CUP renuncien als seus càrrecs en l'òrgan de direcció. 
07.2016  -  El consell polític ha d'aprovar el reglament electoral i més tard una assemblea triarà el nou equip. 
09.2016  -  Es preveu que el president Carles Puigdemont se sotmeti a una qüestió de confiança.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/979055-la-cup-tira-pel-dret-i-es-limita-a-renovar-la-direccio.html?cca=1