13 de juliol del 2016

Un regidor d'Oriola s'enfronta al PP per defensar el seu dret a ser atès en valencià i el dels seus fills a aprendre'l

 Captura de pantalla del vídeo presentat aquí sota mateix. Imatge de vilaweb.

Per veure el vídeo, cliqueu:   val la pena veure'l! 

https://www.facebook.com/KarlosBernabeMartinez/videos/1731382357135393/


La intervenció de l'edil castellanoparlant de Canviem Oriola Karlos Bernabé es converteix en un vídeo viral sobre la protecció del valencià



SALVA ALMENAR  - València - 12/07/2016
Moltes campanyes institucionals de defensa i promoció del valencià han tingut menys impacte que un vídeo que en les últimes hores s'ha viralitzat a les xarxes socials i en el qual es veu el regidor de Canviem Oriola, Karlos Bernabé, fent una aferrissada defensa de l'ús del valencià a l'administració pública i també a totes les escoles del país.

El vídeo correspon a un fragment del plenari municipal de l'Ajuntament d'Oriola, municipi del Baix Segura, celebrat el 30 de juny en què es debatia una moció presentada pel Partit Popular contra la suposada "imposició" del valencià a les zones castellanoparlants per part de la Generalitat Valenciana i, en concret, la conselleria d'Educació que dirigeix Vicent Marzà.

Durant la seva intervenció, l'edil de Canviem Oriola defensa la introducció del valencià a l'escola i per tant veu amb bons ulls la iniciativa del govern valencià d'eliminar l'exempció de l'assignatura a les zones castellanoparlants, així com l'aplicació del requisit lingüístic en totes les administracions del País Valencià per garantir que els valencianoparlants puguin ser atesos en la seva llengua.

Karlos Bernabé ironitza amb la pròpia idea llançada pel PP i afirma que al País Valencià "sí que hi ha imposicions lingüístiques" tot i que aquestes, en la seva opinió, "les sofreixen les enginyeres, mèdiques, infermers i mestres que han de marxar exiliades a Alemanya per buscar un projecte de vida digne. Gent que es veu exiliada i expatriada per governs mediocres".

"La segona imposició lingüística és la de les famílies que paguen els diners que no tenen a acadèmies privades d'anglès, que és requisit indispensable per accedir a gairebé qualsevol treball que es genera", continua el regidor, que parla d'una "tercera imposició". En aquest moment s'adreça als regidors del PP, als quals els etziba: "Mai els he vist queixar-se per les tanques publicitàries de complexos urbanístics escrites íntegrament en rus. Símptoma d'un país cada vegada més pobre i en el qual la seva gent no pot estiuejar en condicions".


L'experiment de parlar valencià
Després de fer la primera part de la intervenció en castellà, Bernabé anuncia que farà un experiment, el de parlar valencià al ple. " No sé si és el primer cop que un regidor a Oriola parla valencià en un ple. Però no passa res, no és cauen els parets ni arriba la fi del món", assenyala el regidor

L'edil acusa els representants del PP de "falta d'empatia" amb els valencianoparlants. "El que vostès no entenen és que hi ha moltíssima gent en la nostra comunitat autònoma que quan s'aixeca pensa, sent i viu en valencià. És gent que riu en valencià, que s'enamora en valencià i que quan perd un familiar el plora en valencià". En aquest sentit, l'edil de Canviem Oriola rebutja la moció del PP argumentant que no vol que als seus fills els passi com els va ocórrer als seus pares i els seus avis i deixin de conèixer "una llengua que també és una mica nostra".