19 de desembre del 2022

Jordi Carbonell: "Espanya no pacta, fa treves i, un cop ha passat el temps, torna enrera"



Ariadna Oltra ha parlat amb Jordi Carbonell, líder històric de l'independentisme. Segons Carbonell, Catalunya no té res a fer amb Espanya, ja que, segons diu, només signa treves.



15.05.2014 - interessant video d'aquesta entrevista (3 minuts), en motiu del recent traspàs de Jordi Carbonell:

>>>>http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Jordi-Carbonell-Espanya-no-pacta-fa-treves-i-un-cop-ha-passat-el-temps-torna-enrera/video/5080711/ 


.......................

(Pels que encara pensen què es posible PACTAR i arribar a acords ESTABLES. Espanya NO fa pactes, SIGNA TREVES. Acords si, però sempre temporals. 

Recordeu l'Estat de les Autonomies del 78 retallat després del cop d'estat del 20N, fent.ne una versió aigualida, el "café para todos"?  El darrer Estatut del 2005, "nos lo hemos cepillado" en las Cortes, a més a més d'una segona retallada al Tribunal Constitucional?  - Les promeses del Corredor Mediterrani??  - El finançament del darrer Estatut que NO s'ha acomplert en absolut, perquè era una "disposició addicional" i això a posteriori decideix Madrid que "no entra"???? ... Aquestos son els tres més greus que em venen ara al cap.... Cuca de Llum)

......................


Altres referències de Jordi Carbonell:

> Jordi Carbonell Va ser un dels tres oradors a la primera Diada celebrada després de la mort de Franco, acte on va pronunciar l'emblemàtica frase: "Que la prudència no ens faci traïdors!"
La primera Diada celebrada després de la mort del dictador, l'11 de setembre de 1976, a Sant Boi de Llobregat.

... Carbonell ja era una figura dins de l'esquerra rupturista i independentista i va parlar en nom de l'Assemblea de Catalunya. Va ser allí on va advocar per una ruptura i pel dret a l'autodeterminació, i va pronunciar la frase tantes vegades esmentada: "Que la prudència no ens faci traïdors!". Hi havia en aquestes paraules tot un advertiment davant dels pactismes que ja s'apuntaven en l'horitzó.

El compromís de Carbonell amb l'Assemblea de Catalunya venia de la primera hora. Que no era home de pactismes fàcils ho va demostrar quan, a inicis dels setanta, fou detingut per la policia i es va negar a declarar en altra llengua que no fos el català. Va ser colpejat i torturat. Va ser fins i tot ingressat en el mòdul psiquiàtric de la presó Model. Amb Carbonell s'hi podia estar d'acord o discrepar, però va demostrar coratge en els moments més difícils.

Filòleg, home de verb pulcre, Jordi Carbonell va viure sempre amb el temps en contra. Intuïtiu, va copsar les transaccions que duria la transició. L'any 1980, va ser un dels grans impulsors de Nacionalistes d'Esquerra (NE), l'organització que va aplegar intel·lectuals i quadres joves d'una esquerra que es volia renovadora. Independentista quan encara no ho era ni ERC, va dur NE a les portes del Parlament de Catalunya, on no va entrar, amb una llista de figures brillants en què hi havia des de Josep Lluís Carod-Rovira a Josep Maria Espinàs, Tísner o Lluís Llach.  ...."

Llegir·ho tot a: http://www.naciodigital.cat/noticia/114354/jordi/carbonell/antidot/contra/prudencia


>  Mor el filòleg i polític independentista Jordi Carbonell als 92 anys
... Nascut a Barcelona el 23 d'abril de 1924 va participar en iniciatives de l'oposició antifranquista, com l'Assemblea de Catalunya i va impulsar el partit Nacionalistes d'Esquerra. Carbonell va ser empresonat per la seva lluita contra la dictadura i expulsat de la Universitat Autònoma, d'on era professor(...) va dirigir la Gran Enciclopèdia Catalana del 1965 al 1971.

Reaccions
Carles Puigdemont ha manifestat el seu condol a través de Twitter. "Un home de país, ferm, insubornable, digne, mestre. Seguirem el seu somni. Descansi en pau", ha piulat el president de la Generalitat.

 
Per la seva banda, Oriol Junqueras i Joan Tardà han lamentat la mort recordat una de les frases més emblemàtiques de Carbonell: "Que la prudència no ens faci traïdors". Anna Simó, Alfred Bosch i Josep-Lluís Carod-Rovira, entre altres, també s'han sumat a les mostres de condol.

(Republicar aquest article va ser la resposta de la Cuca de Llum  a la proposta del  27.oct.2016  de  Rajoy:
"Rajoy ofereix a Catalunya una reforma del finançament a canvi "del respecte a la llei"  -  NO ens ho creiem, no tenen paraula, mai compleixen, busquen excuses de mal pagador, mai millor dit....
  Avui 7 de març 2017  torno a republicar·ho com a resposta a la idem proposta d'un nou Estatut per Catalunya, enlloc d'independència, proposat ara pel Sr. Gay de Montellà. Cuca de Llum)


 
Aquest post ha estat visitat 3.654 vegades. És  dels  post més visitats de la blog.


Per a saber més

Oriol Junqueres parla de Jordi Carbonell:

Oriol Junqueras: «Jordi Carbonell encarna la dignitat que hem retrobat al cap dels anys»