15 de gener del 2024

7 Novembre del 1659: Tal dia com avui fa 363 anys Espanya i França es van repartir Catalunya

Clicar sobre la imatge per veure·la a plantalla sencera


El 7 de novembre de 1659 es va signar el Tractat dels Pirineus

El 7 de novembre de 1659, avui fa 357 anys, es va signar el Tractat dels Pirineus entre França i Espanya, que va posar fi a la Guerra dels Trenta Anys. Una de les conseqüències d'aquest acord va ser la cessió a França de la Catalunya Nord, en concret, del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya.
 
El rei espanyol Felip IV va negociar aquest tractat sense consultar les Corts Catalanes ni els afectats, i sense tenir capacitat legal per fer-ho. De fet, els ho va amagar oficialment fins a les Corts de Barcelona de 1702 (cinquanta anys més tard), tot i que va ser públic i notori des de 1660, tal com consta al Dietari de la Generalitat. Els territoris afectats van intentar durant anys  tornar a unir-se al Principat, i les autoritats catalanes també es van resistir a acceptar la partició, que no es va  fer efectiva fins al 1720.

 
El territori català es dividia així en contra de la voluntat de les institucions catalanes, contra el Jurament per les Illes, pel qual les terres de l'antic Regne de Mallorca no podien separar-se de les de la Corona d'Aragó, per la voluntat de la monarquia hispànica de cedir els territoris del nord de Catalunya a canvi de mantenir les possessions a Flandes. A diferència de Gibraltar o Menorca, cedides a Anglaterra el 1713 pel Tractat d'Utrecht, cap govern espanyol ha demanat la restitució dels territoris nord-catalans cedits en el Tractat dels Pirineus. 
(...)

 

(Aquesta entrada ha rebut 95 visites)

 
 
Per a saber més, llistat d'altres post sobre la primera de les 3 guerres que Catalunya ha perdut contra Espanya, en defensa de la seva sobirania. Aquesta primera fou la llarga Guerra dels Segadors , iniciada el 6 juny del 1640 amb l'alçament del Corpus de Sang a Barcelona. Perdre aquesta guerra representà la annexió a França dels territoris del que avui anomenem la Catalunya Nord. Fou un cop molt dur, el Principat va perdre el 20% del seu territori i la 2a ciutat en importància, que era Perpinyà.
 
 
Per a saber-ne més:
 


(Post amb 110 visites)


 
 __