10 de desembre del 2016

Diputats escocesos, gal·lesos i irlandesos denuncien a la Cambra dels Comuns la persecució a Forcadell (recull de 7 articles)

   Carme Forcadell. Foto d'El Món.


En una moció, consideren 'lamentable' el judici a la presidenta del Parlament i alerten que pot establir 'un precedent perillós' 


08.12.2016
Un grup de 15 diputats escocesos, gal·lesos i irlandesos han denunciat aquest dijous la persecució de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la Cambra dels Comuns. La moció, impulsada pel diputat del partit independentista escocès (SNP), George Karavan, assegura que Forcadell ‘pot ser inhabilitada per haver permès un debat parlamentari’. Una situació que, ‘més enllà del que estableixi la constitució’, assegura la moció, és ‘lamentable’ i ‘pot establir un precedent perillós’. El text, que també es fa ressò de ‘la velocitat excepcional amb què s’ha gestionat el cas’, demana al govern espanyol que ho reconsideri i que resolgui la situació ‘a través del diàleg’.

En una carta dirigida a la premsa, Karavan considera que Forcadell ‘serà jutjada per haver facilitat un procés democràtic’ i ‘haver permès un debat parlamentari sobre la independència’. Una situació que, segons el text, hauria de preocupar tots els demòcrates. A més, el diputat de l’SNP assegura que Forcadell ‘no va utilitzar el seu càrrec com a presidenta del Parlament per donar suport a la independència de Catalunya’ sinó que el seu ‘delicte’ és permetre, en un Parlament on hi ha una majoria clara a favor de la independència, votar sobre la possibilitat de celebrar un referèndum.

‘Sigui quina sigui la posició respecte a aquesta qüestió, es tracta d’un clar cas que pertany a l’esfera de llibertat d’expressió’, asseguren els signants que també alerten que el judici ‘només generarà rancor entre la societat catalana’.


El diputat escocés George Kerevan, impulsor de la moció.


Signants de tres partits diferents
A més de Karavan, donen suport a la moció 10 membres de l’SNP; Margaret Ferrier, Douglas Chapman, Philippa Whitford, Carol Monaghan, Ian Blackford, Ronnie Cowan, Jim Cunningham, Tommy Sheppard, John Nicolson i Margaret Ritchie.

Tots els representants del partit nacionalista gal·lès, Plaid Cymru, a Westminster també han signat la moció; són Haywel Williams, Liz Saville-Roberts i Jonathan Edwards.
Del Partit Socialdemòcrata i Laborista irlandès (SDLP), Mark Durkan ha subscrit la moció.


També se n'han fet ressó:

>> El Món: 15 diputats britànics denuncien la "persecució" a Forcadell


>> El Nacional:  El Parlament britànic ressuscita el cas dels catalans 300 anys després (Dissabte, 10 desembre de 2016)
" No passa el temps. El suport de 18 diputats britànics de quatre partits diferents a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, davant  la “persecució” judicial de què és objecte a l’Estat espanyol, ha fet revifar l’anomenat “cas dels catalans” al Parlament de Westminster 300 anys després.

" Si el motiu ha estat ara la imputació a Forcadell per "prevaricació" i “desobediència” al Tribunal Constitucional, pel fet d'haver permès que la Cambra catalana votés les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent, llavors va ser perquè els catalans havien estat abandonats per Sa Majestat britànica en la Guerra de Successió, incomplint el compromís que les seves “llibertats” serien respectades fos quin fos el desenllaç del conflicte. Es repetirà ara la -trista- història quan es voti la moció impulsada pel diputat del Partit Nacional Escocès (SNP) George Kerevan?....




"El diputat de l’SNP escocès George Kerevan (Glasgow, 1949) signa la moció de suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al Parlament britànic. 18 diputats ja han subscrit el text.
...
Per què ha presentat l’ early day motion a favor de Forcadell?
És una qüestió de defensa de la democràcia. Processar el president d’un Parlament per permetre un debat democràtic és establir un molt mal precedent a Europa.
 
El cas de Forcadell no és l’únic.
N’estic al cas. Hem triat el cas de Forcadell perquè es tracta d’una qüestió fonamental, d’un atac a la democràcia. El que representa la presidenta del Parlament no és una posició política concreta, assegura que la democràcia funciona. Quan passa una cosa com aquesta a l’Europa Occidental, el precedent és perillós

¿Vol dir que a la població del Regne Unit li interessa el cas Forcadell?
Garantir la llibertat d’acció de la presidenta al Parlament és una manera d’aixecar la bandera dels valors de la democràcia, i ens ha d’interessar. Aquesta defensa inclou la defensa del dret a l’autodeterminació. Està en joc un principi fonamental i ampli del que és la democràcia. La gent ho entendrà. 

Mocions com la seva tenen poc impacte polític. Són simbòliques.
No hi estic d’acord. Són prou importants perquè deixen constància del problema, i els mitjans els presten atenció. Alerta l’opinió pública sobre determinades qüestions, i en aquest cas clarament serà llegida per les autoritats espanyoles. 

¿Podria afectar d’alguna manera que el govern espanyol actuï per resoldre la situació?
Tot el que podem fer els diputats d’altres parts d’Europa és assenyalar el que està passant a Catalunya, que, d’altra banda, ja ha sigut durament criticat. Està danyant seriosament la reputació d’Espanya com a democràcia moderna.

¿La moció suposa un acostament de l’SNP a Catalunya? Tradicionalment no s’han mullat gens.
L’SNP té una profunda simpatia per la causa independentista. L’ early day motion és part d’una campanya més àmplia de solidaritat amb Forcadell i els altres processats

¿Creu que hi ha opcions que es debati a Westminster?
Ja ho veurem. Estem treballant en altres accions. Espero poder convidar Forcadell a la Cambra dels Comuns. Li vaig escriure i desitjo que vingui de seguida que pugui per iniciar una campanya en suport seu.




>> The National: La premsa escocesa recull el suport de diputats britànics a Forcadell   (9 de desembre de 2016)

" El tabloide sobiranista escocès, The National, s’ha fet ressò de la demanda presentada en el parlament britànic pel parlamentari del Scottish Party, George Kerevan ..."

  
Piulada de la Presidenta del Parlament agraint el suport a Georges Kerevan.



>>  El Nacional: El Sinn Féin expressa preocupació per la persecució a Forcadell.
 Dilluns, 12 de desembre de 2016. (...)
A través d'un comunicat a la pàgina web del Sinn Féin, Crowe ha instat l'executiu de Mariano Rajoy a aturar el procediment contra la presidenta, que titlla d'"error". "Estan proposant fer el pas sense precedents de substituir-la i multar-la per haver facilitat un debat en una cambra d’electes. Això és profundament preocupant, és un atac a la democràcia, i fixa un perillós precedent”, adverteix el portaveu de la formació irlandesa.

La nota explica que Forcadell ha estat citada a comparèixer davant el Suprem divendres vinent i serà processada per "suposadament haver violat la llei espanyola en permetre un debat parlamentari i el vot per canviar la Constitució espanyola, en relació amb la independència catalana”. “Si és considerada culpable, la senyora Forcadell podria ser objecte d’inhabilitació per a càrrec públic i una multa personal”...