27 de setembre del 2017

27.09.2017 - El TSJC pren el control de la Fiscalia: demana als Mossos precintar locals i requisar el material per poder fer la votació l'1 d'octubre.

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat als Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que impedeixin l'ús de locals o edificis públics i també aquells en què s'hi doni un servei públic, on s'estigui preparant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Pel que fa a aquells locals que s'hagin pogut obrir aquest diumenge per a la votació, el TSJC ordena que la policia els tanqui. En canvi, no diu res dels privats.

Ara bé, i a diferència de l'ordre donada dimarts per la fiscalia, no es precintaran els edificis ni es tancaran els espais on es facin altres activitats. Seria el cas dels centres d'assistència primària, els centres cívics o de les escoles, on els dissabtes hi ha partits de futbol o de bàsquet.

És a dir, que pel que fa als centres que es trobin en instal·lacions compartides de serveis públics en funcionament el dia 1, la magistrada ordena el tancament d'aquelles zones on s'hi estigui preparant o celebrant el referèndum.

En una interlocutòria, la magistrada Mercedes Armas ha acordat aquesta mesura cautelar, en la qual també ordena requisar tot el material relacionat amb l'1-O, ja estigui a l'interior dels locals o bé a l'exterior a punt d'entrar. Entre aquest material, cita específicament els ordinadors.

També tancaran els establiments públics que s'utilitzin com a infraestructura logística o de càlcul, per exemple centres de processament, de recompte o de gestió de vots.

Tota aquesta feina, queda encarregada, de manera conjunta, als tres cossos policials: Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional, amb l'obligació de donar-se suport i auxili en tot moment. Actuacions que seguiran sota la coordinació i supervisió del mateix coronel de la Guàrdia Civil que havia designat la fiscalia. Ara bé, la magistrada ordena a la fiscalia, des d'aquest moment, deixar d'actuar o de donar instruccions.

El TSJC pren el relleu de la fiscalia

La magistrada Mercedes Armas, que és la jutge que investiga el govern per convocar el referèndum suspès pel Constitucional, assumeix el cas i demana a la Fiscalia que deixi d'actuar en relació al referèndum.

Aquesta interlocutòria del TSJC arriba després que el major Trapero discrepés de l'ordre de precintar, ja divendres, els col·legis electorals, per carta i també en persona.

A la reunió d'aquest dimecres a la seu de la Fiscalia, els Mossos han plantejat que la seva actuació podria generar problemes d'ordre públic i que han de primar els criteris de proporcionalitat, oportunitat i congruència. Aquests arguments podrien justificar no seguir, al peu de la lletra, l'ordre de la fiscalia.

També han argumentat que, amb el precinte, s'alterava el normal funcionament d'espais públics i privats, i que, si s'havia d'entrar a espais per fer escorcolls, feia falta una ordre judicial, que és la que ja ha arribat.

 .............

Gemma Liñán
Barcelona. Dimecres, 27 de setembre de 2017

La magistrada del TSJC que instrueix la querella contra els membres del Govern de la Generalitat pel referèndum acaba d'ordenar als Mossos d'Esquadra precintar els col·legis electorals i requisar el material per poder fer la votació l'1 d'octubre. 

Mercedes Armas pren el control de la Fiscalia que ahir va donar la mateixa ordre a la policia catalana i que els Mossos han advertit dels problemes d'ordre públic que pot provocar.

Quan intervé un jutge, el fiscal ha d'aturar les seves instruccions i, en aquest cas, i només 4 dies abans del referèndum, l'actuació del TSJC obliga a fer un gir.

La magistrada demana pràcticament el mateix que la Fiscalia, però hi ha algunes diferències. Algunes d'elles complicaran encara més l'organització de la jornada i unes altres li donen aire. Com per exemple, no tancar íntegrament els locals de votació, sinó deixar oberts els espais on no van les urnes i permetre votar al carrer, en el cas que les meses no es puguin constituir dins.

En la seva instrucció, la Fiscalia prohibia muntar el dispositiu de votació a menys de 100 metres dels col·legis electorals i obligava a precintar-los íntegrament.

La magistrada tampoc demana que es desallotgin els locals ni que es detingui ningú, a diferència de l'ordre de la Fiscalia.

El que complica una mica més tota l'operació és que Armas, conscient que els Mossos ni són prou ni estan gaire de cara a obeir l'ordre de tancament dels locals perquè això pot provocar desordres públics, ordena també a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional, precintar col·legis i requisar material.

(per llegir l'ordre aneu a  la pàgina dEl Nacional.)

http://www.elnacional.cat/ca/politica/tsjc-demana-mossos-precintar-locals-requisar-material_195870_102.html?TGR

..... 

El TSJC desautoritza la fiscalia, ordenant-li que deixi d’actuar en relació amb el referèndum

 

La jutgessa Armas recorda al ministeri fiscal que ha d'abandonar les diligències perquè el cas ja està obert

La interlocutòria publicada avui per la magistrada Mercedes Armas, del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), i que ordenava a la policia que impedeixin fins a l’1 d’octubre, la utilització de locals o edificis, conté una desautorització explícita a la fiscalia superior de l’estat espanyol. Al final del text, Armas ordena al ministeri fiscal, que cessi en les diligències i instruccions que fins ara ha estat fent.

Aquest és el punt de l’interlocutòria:


La jutgessa Armas cita l’article 773.2 de la llei d’enjudiciament criminal, el qual diu que tot fiscal ha d’abandonar les diligències tan aviat com s’hagi obert un procediment judicial. El cas dels preparatius del referèndum estan en mans del TSJC des del mes d’abril, de manera que totes les ordres i diligències que ha dut a terme la fiscalia d’aleshores ençà, estarien incomplint el codi judicial.
La fiscalia ha estat qui els últims dies ha estat pilotant el cas que investiga els preparatius pel referèndum. Les seves darreres accions han estat centrades en els Mossos d’Esquadra. El cap de setmana va desautoritzar el cos i va comunicar al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que el Ministeri de l’Interior assumia el comandament de la policia catalana per l’1-O. I ahir va ordenar que precintin els col·legis abans de dissabte.

El TSJC pren el timó

El TSJC ha acceptat la petició de la fiscalia, l’última que se li admet, però amb matisos. No encarrega únicament als mossos la missió d’impedir la utilització dels col·legis electorals pel referèndum, sinó que assigna aquesta tasca de manera col·legiada: mossos, Guàrdia Civil i Policia espanyola. Un altre matís és que Armas demana en la interlocutòria que s’impedeixi l’obertura dels col·legis electorals el diumenge, però no abans, com demanava el fiscal José María Romero de Tejada.

Tanmateix, Armas diu que els cossos policíacs han de vetllar per impedir, fins al dia 1, que aquests locals s’utilitzin per a preparar el referèndum. També ordena a la policia de requisar tot el material relacionat amb la votació que estigui en disposició de ser entregat als col·legis o bé, fos trobat dins d’aquests locals, ‘incloent-hi els ordinadors que constitueixin l’objecte o instrument dels delictes que s’investiguen’.

També ordena de tancar els establiments públics que s’utilitzin com a infraestructura logística o de càlcul, per exemple centres de processament, de recompte o de gestió de vots. Pel que fa als centres que es trobin en instal·lacions compartides de serveis públics en funcionament el dia 1, la magistrada ordena el tancament d’aquelles zones on s’hi estigui preparant o celebrant el referèndum.


......