22 de gener del 2018

The New York Times, 'Der Spiegel' i el 'Financial Times' donen notícia del Pres. Puigdemont

Ex-Catalan Leader Makes Trip After Spain Judge Nixes Arrest

COPENHAGEN, Denmark — The fugitive ex-president of Spain's Catalonia region left his self-exile in Belgium and visited Denmark unimpeded Monday after a Spanish judge refused to ask Danish authorities to arrest him.

Supreme Court Judge Pablo Llarena rejected a petition from Spain's top prosecutor to issue a European arrest warrant for Carles Puigdemont, saying the former Catalan leader was trying to "provoke his arrest overseas" with his planned trip to Copenhagen.

Puigdemont's journey, which included attending a university debate and meeting Danish lawmakers, came nearly three months after he was removed from office and fled to Belgium. A warrant for his arrest remains open in Spain. 
...etc'Der Spiegel' i el 'Financial Times' veuen Puigdemont investit


Barcelona. Dilluns, 22 de gener de 2018                                                                   Carlota Camps  - Foto: ACN

Carles Puigdemont podrà tornar a ser president de la Generalitat, malgrat viure a Bèlgica per la persecució judicial oberta contra ell a l'Estat espanyol? Això és el que es pregunten aquest dilluns molts mitjans internacionals, després que el president del Parlament, Roger Torrent, l'hagi proposat com a candidat a la investidura.

A Alemanya, per exemple, veuen possible que pugui tornar a ser president. Der Spiegel, un dels mitjans de referència del país, interpreta la proposició de Torrent com un "missatge que no agradarà Madrid", ja que considera que "Carles Puigdemont podria tornar a governar Catalunya". 

També ho interpreta d'una forma similar el britànic Financial Times, que considera que "la crisi política a Catalunya ha guanyat un nou impuls aquest dilluns", després de ser proposat com a candidat. El diari recorda que Madrid s'oposa a la investidura, i que els tribunals ho podrien tombar, però considera probable que Puigdemont guanyi la votació de la cambra del Parlament, ja que els independentistes tenen majoria.

Tot i això, el diari recorda que la investidura s'ha de fer amb el candidat "davant la cambra", però assegura que Puigdemont té l'esperança que amb ser a la cambra via Skype sigui suficient. 

Catalunya ha tornat al focus mediàtic aquest dilluns, amb la proposició de Torrent, però també pel fet que el president hagi viatjat a Dinamarca, després de tres mesos residint a Bèlgica, i amb el risc que el Tribunal Suprem reactivés l'euroordre perquè les autoritats daneses el detinguessin. Finalment, però, el jutge Pablo Llarena s'ha oposat a demanar l'arrest a Dinamarca.

https://www.elnacional.cat/ca/politica/der-spiegel-financial-times-puigdemont-president_231687_102.html