22 de gener del 2018

El viatge de Puigdemont a Copenhaguen ja fa la volta al món
Marta Escobar Martí - Foto: ACN
Barcelona. Dilluns, 22 de gener de 2018

Dinamarca, Bèlgica, França, Àsia... El viatge del president en funcions i candidat de JuntsxCat a la presidència del Generalitat, Carles Puigdemont, no ha passat desapercebut enlloc i el món ja es fa ressò de la presència de Puigdemont a Copenhaguen malgrat l'advertiment de la Fiscalia espanyola de tornar a activar l'euroordre de detenció si sortia de Bèlgica.

Diferents mitjans internacionals ja publiquen l'arribada del president en funcions a Dinamarca i n'han destacat la gran expectació que ha tingut quan ha arribat a l'aeroport.

La premsa danesa ha estat de les primeres a afanyar-se a publicar la notícia. N'és el cas d'un dels grans diaris danesos, el Berlingske, que destaca les amenaces tant del govern de Mariano Rajoy com de la mateixa Fiscalia i es qüestiona com respondran les autoritats daneses davant d'aquest cas, però avança que la Fiscalia danesa es va posar en contacte amb l'espanyola aquest cap de setmana.
D'altres, com el britànic Financial Times, també tracten aquest viatge, però, en aquest cas, al final d'un article que destaca la proposta del president del Parlament, Roger Torrent,​ que Puigdemont sigui candidat a la presidència de la Generalitat.

Moviment notable

La televisió flamenca VTM Nieuws subratlla, per la seva banda, que no estava clar que Puigdemont fes finalment aquest viatge, però assenyala que el president en funcions ha fet, finalment, "un moviment notable" perquè "és un home lliure fora d'Espanya" després que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, decidís retirar al desembre l'euroordre de detenció contra el candidat de JuntsxCat, mentre recorda que hi ha polítics catalans tancats a la presó pel procés que viu Catalunya, fent referència al vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, al conseller en funcions Joaquim Forn, al diputat de JuntsxCat Jordi Sànchez, i al president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

El mitjà belga RTBF també se'n fa ressò, però es limita a informar del viatge del president en funcions en "plena negociació sobre l'elecció d'un president a Catalunya" després de les eleccions del 21-D, que van tornar a pintar el Parlament d'una majoria absoluta independentista. El diari de Brussel·les i Valònia Sudinfo.be ha recollit la notícia de les agències, com ho ha fet també Lacapitale.be, entre d'altres.

Mentrestant, la ràdio francesa Europe 1 destaca que "el president català destituït ja és a Copenhaguen" i que, a partir d'aquí, es veurà com actua la Fiscalia espanyola i, en cas que el Suprem reactivi l'euroordre de detenció, com ho farà la danesa.