19 de gener del 2018

Sentència pionera a Girona que obliga CaixaBank a retornar els interessos cobrats per una hipoteca il·legalLa sentència obre la porta a reclamar els diners que li han cobrat de més a totes les persones que van signar una hipoteca amb un interès variable, en cas que se'ls hagi seguit aplicant un interès fix des de 2013 

L’Audiència de Girona ha dictat una sentència pionera a la demarcació que obliga CaixaBank a retornar els interessos il·legals que l’entitat va cobrar per una hipoteca a un matrimoni de La Bisbal d’Empordà. Els jutges consideren que l’Índex de Referència en Préstecs Hipotecaris (IRPH) que aplicava CaixaBank des de 2013 era abusiu, i detalla que els interessos haurien d’haver estat els que marcava un altre índex, que de mitjana estava entre un 1 i un 2% més baix.

Això, a la pràctica, suposa que l’entitat financera ha de retornar al voltant d’uns 5.000 euros, en una hipoteca mitjana d’uns 150.000, si s’ha fet en referència a l’IRPH. L’advocat que ha tirat endavant la demanda, Marc Prat, explica que a la demarcació hi ha moltes hipoteques de l’antiga Caixa de Girona –absorbida per CaixaBank– que es van fer en relació a aquest índex, i per tant, obre la porta perquè molta gent pugui reclamar. El de La Bisbal és el cinquè cas en tot l’estat, després dels de Burgos, Lleó, Oviedo i Barcelona.

L’entitat financera, doncs, hauria d’haver aplicat l’IRPH d’entitats, ja que era l’únic índex variable que se seguia calculant. Però va decidir de mantenir l’IRPH Caixes, que és fix. Això significa que durant quatre anys el banc ha cobrat entre un 1 i un 2% més de mitjana del què tocaria. Prat explica que la interpretació que feia CaixaBank era partidista i que no s’ajustava a la llei. ‘Els clients van signar una hipoteca amb un interès variable i el banc els va aplicar un fix a partir de 2013’, argumenta.

A més, Prat destaca que la sentència també obliga a CaixaBank a aplicar a partir d’ara l’IRPH d’entitats, que ara mateix està a l’1’9%, dos punts per sota del què pagaven fins ara. ‘És cert que al ser variable pot pujar, però en els últims quatre anys ha estat sempre per sota del que CaixaBank cobrava’, ressalta.

Moltes hipoteques a Girona
Prat posa en valor la rellevància d’aquesta sentència especialment a Girona, per la quantitat d’hipoteques que s’han fet a la demarcació referenciades en l’índex IRPH. I és que aquesta era una pràctica habitual per part l’antiga Caixa de Girona, absorbida després per CaixaBank. Segons APG Advocats la sentència obre la porta a reclamar els diners que li han cobrat de més a totes les persones que van signar una hipoteca amb un interès variable, en cas que se’ls hagi seguit aplicant un interès fix des de 2013.

Amb tot, Prat reconeix que la sentència no és ferma i, per tant, CaixaBank la pot recórrer al Tribunal Suprem. Tot i això, l’advocat confia que el TS no la tombi ja que hi ha quatre resolucions judicials similars a aquesta (Burgos, Oviedo, Lleó i Barcelona).

Sabien el què feien
Marc Prat lamenta l’actitud partidista que ha tingut l’entitat financera a l’hora de cobrar aquest interès al matrimoni, ja que ‘sabien perfectament que no seguien el què deia la llei’. ‘Si ho sabem nosaltres, també ho sabien els advocats de CaixaBank. Estaven aplicant un interès fix en una hipoteca d’interès variable’, assenyala. L’advocat ha explicat que aquesta sentència és comparable a les clàusules sòl que van ser anul·lades per la justícia i que ha permès reclamar a moltes famílies que tenien hipoteques amb aquesta clàusula. ‘No són tantes les que tenen IRPH, però és cert que n’hi ha moltes a Girona’, ha conclòs.