23 de març del 2018

El jutge Pablo Llarena processa per rebel·lió tretze dirigents independentistes


El delicte, que implica l'ús de la violència, és castigat amb fins a 25 anys de presó 

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha decidit de processar tretze dirigents independentistes pel delicte de rebel·lió: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joquim Forn, Josep Rull, Toni Comín, Dolors Bossa, Clara Ponsatí, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Carme Forcadell i Marta Rovira. El delicte de rebel·lió és castigat pel codi penal espanyol amb penes de fins a vint-i-cinc anys de presó.

La rebel·lió, segons la llei, requereix l’ús de la violència, cosa que no va passar en els fets de la tardor pels quals han estat processats. Però en interlocutòries anteriors, Llarena creava un nou relat dels fets, d’acord amb els informes de la Guàrdia Civil, segons els quals sí que ni va haver, i va arribar a acusar-los de la violència exercida per la policia espanyola durant la jornada del referèndum de l’1-O.

Aquesta és la descripció del delicte de rebel·lió en el codi penal:

«Article 473
1. Els qui, induint els rebels, hagin promogut o sostinguin la rebel·lió, i els caps principals d’aquesta, han de ser castigats amb la pena de presó de quinze a vint-i-cinc anys i inhabilitació absoluta pel mateix període; els qui exerceixin un comandament subaltern, amb la de presó de deu a quinze anys i inhabilitació absoluta de deu a quinze anys, i els mers participants, amb la de presó de cinc a deu anys i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un termini de sis a deu anys.

2. Si s’han esgrimit armes, o si hi ha hagut combat entre la força del seu comandament i els sectors lleials a l’autoritat legítima, o la rebel·lió ha causat estralls en propietats de titularitat pública o privada, ha tallat les comunicacions telegràfiques, telefòniques, per ones, ferroviàries o d’una altra mena, ha exercit violències greus contra les persones, ha exigit contribucions o ha distret els cabals públics de la seva inversió legítima, les penes de presó han de ser, respectivament, de vint-i-cinc a trenta anys per als primers, de quinze a vint-icinc anys per als segons i de deu a quinze anys per als últims.»

Hi ha més dirigents processats, per altres delictes: Meritxell Serret, Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó i Santi Vola, per malversació i desobediència; Lluís Coromines, Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Anna Simó, Anna Gabriel i Mireia Boya, per desobediència.

No seran processats ni jutjats Marta Pascal, ni Artur Mas ni Neus Lloveras.

Aquesta és la llista de processats que ha fet Llarena en la seva interlocutòria:
 Imatge de vilaweb