20 de març del 2018

Reforma exprés de la llei de presidència per permetre una investidura a distància


La mesa del Parlament acorda tramitar la reforma per la via d'urgència per permetre una investidura telemàtica


20 Mar 2018
La mesa del Parlament ha acordat tramitar la reforma exprés de la llei de presidència per poder investir un president a distància.

> Ciutadans i el PSC ja ha anunciat que demanaran que es reconsideri la decisió de la mesa.

La portaveu del PSC, Eva Granados, deixa clar que esgotaran totes les vies per impedir-ho:

"Sembla que el president Torrent està actuant com a portaveu de la majoria independentista i que, darrere d'aquest ple ordinari, està amagant la proposta de teleinvestidura. No hi pot haver un president fora de Catalunya ni una investidura amb un candidat que no estigui al ple. Per tant, demanarem reconsideració i anirem al Consell de Garanties Estatutàries."
Malgrat que l'informe dels lletrats del Parlament suggereix que la reforma es tramiti pel procediment ordinari un cop hi hagi govern, la majoria independentista a la mesa ha acordat tramitar-la perquè el ple l'aprovi en lectura única, com proposa Junts per Catalunya en solitari.

Tot i això, l'aprovació difícilment es podrà fer de manera immediata.

JxCat va plantejar investir de forma telemàtica Carles Puigdemont, però, després la decisió del Tribunal Constitucional, que ho va rebutjar i va dir que la investidura havia de ser presencial i amb el permís del jutge, ell mateix va anunciar finalment que renunciava "provisionalment" a la investidura i cedia el lloc a Jordi Sànchez, en presó preventiva des de fa més de cinc mesos.


El ple ordinari, sense data, a l'espera de la investidura

D'altra banda, la mesa ha acceptat tramitar la resolució de Ciutadans que demana al president del Parlament que expliqui davant el ple com pensa desbloquejar la investidura. La formació que encapçala Inés Arrimadas vol que Roger Torrent posi en marxa el rellotge de les eleccions.

La resolució es votarà en un ple ordinari per al qual el president Torrent no ha fixat data. Això ha enutjat els representants de Ciutadans. Així s'ha expressat el diputat Fernando de Páramo:

"Ja n'hi ha prou d'amagar-se darrere la mesa del Parlament, de dir que el president del Parlament no pot comparèixer al Parlament i que els que van fer un cop a la democràcia ens donin lliçons de democràcia."
En aquest ple també s'hauria de posar en marxa una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 d'agost i convalidar dos decrets, entre altres, la pròrroga pressupostària i recuperar part de la paga extra dels funcionaris.

Aquest ple ordinari s'aprofitarà per designar formalment els senadors que representaran el Parlament a la cambra alta.