26 d’abril del 2018

27.04.2018 - El TC suspèn la candidatura de Puigdemont a la investidura i amenaça la mesa. JxCat descarta desobeir el TC per investir Puigdemont.

JxCat descarta desobeir el TC per investir Puigdemont



Eduard Pujol, portaveu parlamentari adjunt dels nacionalistes, assegura que no hi ha voluntat de "generar nous problemes"

La Moncloa també recorrerà la llei de la Presidència per vetar Puigdemont



27.04.2018  
Junts per Catalunya (JxCat) no aposta per un escenari de desobediència per investir Carles Puigdemont després dels avisos llançats ahir pel Tribunal Constitucional (TC). Eduard Pujol, en una entrevista a Efe reproduïda per diversos mitjans, ha descartat forçar la mesa del Parlament que presideix Roger Torrent (ERC) a la desobediència per tal d'escollir Puigdemont.

En aquest sentit, ha incidit que "és necessari mantenir l'opció de Puigdemont", però sense entrar "en un escenari de desobediència", perquè no hi ha voluntat de "generar nous problemes". El Parlament té fins al 22 de maig per escollir un nou president si no es vol anar cap a un escenari de noves eleccions. 

La investidura del líder de JxCat va rebre ahir un doble revés: la suspensió de la candidatura per part del TC i el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) a la reforma de la llei de la Presidència.


.......


El recurs el va presentar el govern espanyol tot i que el Consell d'Estat ho desaconsellava


26.04.2018 - Vilaweb
El Tribunal Constitucional espanyol (TC) finalment ha admès a tràmit per unanimitat la impugnació del govern espanyol contra la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat, proposada per Junts per Catalunya pel ple suspès del 30 de gener. El tribunal espanyol, doncs, ha tardat gairebé tres mesos a pronunciar-se sobre aquest recurs que el Consell d’Estat espanyol havia desaconsellat de presentar-lo al govern de Rajoy. La candidatura de Puigdemont resta ara cinc mesos suspesa, fins que el TC emeti una sentència.

En un primer moment el TC va decidir, després d’una llarga deliberació, de no suspendre de manera cautelar ni la sessió d’investidura del president Puigdemont ni la seva candidatura. El Constitucional afirmava llavors que la sessió només es podia suspendre si el president Puigdemont finalment no s’hi presentava, i l’instava a demanar una autorització al jutge Pablo Llarena per a assistir al ple d’investidura. És a dir, convidava Puigdemont a tornar a l’estat espanyol i a ser probablement empresonat per a sol·licitar després la seva assistència al ple.

Aleshores el TC va obrir un període de deu dies on s’escoltarien les parts. Però, mentrestant, en una decisió inaudita, adoptava una sèrie de mesures cautelars que incloïen la suspensió de qualsevol sessió d’investidura que no fos presencial. La decisió va sorprendre perquè el Constitucional va violar precisament el seu paper constitucional i va dictar unes mesures cautelars preventives que ningú no li demanava malgrat que afirmava en el mateix recurs, referint-se a la demanda del govern espanyol, que no es podien adoptar mesures cautelars preventives.

Amenaça directa a Torrent i a la mesa
A la resolució d’avui, el TC adverteix el president del parlament, Roger Torrent, i tots els membres de la mesa, que han d”impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi fer cas omís o eludir la suspensió acordada’. Afegeix: ‘En particular, que s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar, en l’àmbit de les seves respectives conseqüències, qualsevol acord o actuació que contravingui l’expressada suspensió’. Se’ls amenaça d’eventuals responsabilitats, inclosa la penal, si no atenen aquest requeriment.

A més, el TC demana que es notifiqui a Torrent i a la resta de la mesa de la seva resolució. Així mateix, el Constitucional aprofita la resolució per a declarar ‘radicalment nul i sense valor ni efecte qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada’. El TC s’avança així a qualsevol decisió que pugui prendre el parlament a favor de la investidura de Puigdemont.

Cal recordar que la setmana vinent és previst que s’aprovi la reforma de la llei de presidència que va proposar JxCat, que incloïa la possibilitat de fer una investidura a distància. Ara, aquesta modificació queda en entredit.