12 d’abril del 2021

Comença al Congreso un procés per fer canvis a la llei electoral: ja era hora! La meva llista dels Reis per la llei electoral.

 


 

La càmara aprovarà aquest dijous la creació d’una subcomissió que estudiarà més canvis en la llei electoral, com rebaixar l’edat de vot
Avatar
AGÈNCIES.   11.04.2021

El debat sobre el vot pregat tornarà de nou aquesta setmana al Ple del Congrés de la mà d’Esquerra Republicana (ERC), que proposa que els espanyols residents a l’estranger puguin delegar el vot en una altra persona que pugui posar la papereta a l’urna en el seu lloc a la província que li correspongui.

Així ho inclouen els independentistes catalans en el text que sotmetran a votació del Ple el proper dijous amb la intenció que substitueixi la proposició de llei que van presentar el PSOE i Unides Podem per derogar el vot pregat i que es va prendre en consideració fa unes setmanes.
 
ERC comparteix la idea de posar fi a aquest requisit que s’exigeix als residents a l’estranger, obligats des del 2011 a demanar el vot amb antelació per poder exercir-lo, també anomenat vot pregat, i afegeix alguns retocs per garantir la gratuïtat i celeritat del vot per correu i en urna als consolats.
Però inclou una tercera opció per als electors residents a l’estranger, ja sigui de manera permanent o temporal: delegar el vot en urna a un altre elector de la seva elecció i de la seva mateixa província, en emplenar un formulari que es lliuraria en mà a l’ambaixada o el consolat més proper.
Un nou mecanisme que podria arribar a xocar amb el principi de sufragi personal i amb la prohibició de votar més d’una vegada que es contempla a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).
Precisament, en la mateixa sessió de dijous, el Ple de la cambra baixa donarà llum verda a la creació d’una subcomissió a la Comissió Constitucional per estudiar possibles canvis en la legislació electoral més enllà de l’eliminació del vot pregat.
Aquesta subcomissió, que també van impulsar el PSOE i Unides Podem, permetrà continuar la tasca d’anàlisi que es va començar fa dues legislatures i que va ser interrompuda per la convocatòria de les eleccions d’abril del 2019.
Atallar el transfuguisme
En concret, aquest fòrum debatrà algunes reformes electorals que són peremptòries, com la de regular la moció de censura als ajuntaments amb l’objectiu de garantir l’estabilitat municipal i evitar el fenomen del transfuguisme.
Però també d’altres per, entre d’altres qüestions, regular els debats electorals, garantir l’exercici de sufragi sense menyscabar el dret a la protecció de la salut, instaurar les llistes cremallera, millorar la proporcionalitat del sistema electoral o obrir el debat sobre la possibilitat d’atorgar el dret de sufragi actiu i passiu a joves de 16 i 17 anys. Les tres últimes es recolleixen expressament en l’acord de Govern centrral i, singularment, la relativa amb la rebaixa de l’edat de vot és una ‘vella’ reivindicació d’ERC.
De fet, aquesta va ser la primera iniciativa que la formació independentista va registrar tant al Congrés com al Senat quan va començar la present legislatura. Al Senat, on va debatre el passat octubre, la proposta es va rebutjar amb el vot, entre d’altres, del PSOE, que va acusar els independentistes catalans d’haver presentat aquesta proposta a les portes de les eleccions catalanes.
 
 
Resum que vaig publicar a Facebook fa anys sobre canvis necessaris a la llei electoral. No es fan pel mateix cercle viciós que la llei actual va establir -vigent des del 1978 si no m'erro-, com permet manipulació, als partits polítics ja els hi està bé. Cuca de Llum):