9 de setembre del 2021

Rècord històric: el preu de la llum ja sobrepassa els 141 euros



 

 Alba Solé Ingla • 8 de setembre del 2021 - El Nacional
Per a aquells que es pensaven que ja no podia pujar més el preu de la llum, s'equivocaven, aquest dijous 9 de setembre tornarà a marcar un rècord històric. Demà el preu mitjà de la llum a Espanya serà de 141,71 euros per megawatt hora (MWh).

El preu màxim, de 155,62 euros per megawatt hora (MWh), serà a les nou de la nit, i el més barat, de 120,92 euros per megawatt hora, serà a les 5 de la matinada.

Amb aquest increment, el preu de l'electricitat al mercat a l'engròs serà aquest dijous més de 6 euros superior al d'avui dimecres, quan està a 135,65 euros/MWh, segons dades de l'operador del mercat OMIE.

A més, amb aquest nou màxim el preu de l'electricitat triplica el que va marcar el "pool" el segon dijous de setembre de l'any passat (45,10 euros).
 

El govern espanyol es planteja una nova rebaixa fiscal

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia del govern espanyol, Nadia Calviño, ha admès aquest dimecres que l'Executiu s'està plantejant una nova rebaixa fiscal per intentar abaratir la factura de la llum davant de l'augment de preus dels últims mesos i intentar complir la meta marcada pel president Pedro Sánchez que la factura mitjana d'aquest any sigui igual que la del 2018, que ha estat la més cara dels últims 7 anys.

En una entrevista a Onda Cero, Calviño ha admès que els impostos són un dels factors que hi està enemistant el govern, dins del pla de xoc per abaratir la llum i segons ha avançat El Periódico, aquesta nova rebaixa fiscal podria venir per la reducció al mínim de l'impost especial sobre el 5% de l'electricitat.

 
En aquesta mateixa entrevista, la ministra també ha afegit, i recordat, els tres elements que conformen el preu de la llum, en primer lloc el preu a l'engròs del megawatt hora, els càrrecs del sistema i els impostos i ha reconegut que el govern pot actuar dins del preu final i que ara mateix està a l'estadi d'analitzar i preparar un pla de xoc, que la ministra Ribera va començar a desgranar aquesta setmana.
 

La treva dels caps de setmana
 
La setmana passada el preu de l'electricitat al mercat a l'engròs va marcar un rècord després d'un altre entre dilluns i dijous, per després donar una treva divendres i el cap de setmana.

En concret, la setmana passada va començar amb el preu disparant-se gairebé un 22%, per registrar dimarts una alça del 5%, dimecres de l'1,5% i dijous del 6%. Després d'aquest ral·li alcista, divendres passat el preu va descendir un 1,8%, fins als 137,7 euros, dissabte un altre 2%, fins als 134,89 euros MWh, i diumenge un 4,59%, fins a 128,70 euros MWh.

La situació va canviar dilluns passat, quan el preu va despuntar un 3% respecte a diumenge, fins a situar-se en 132,65 euros MWh, però va tornar a donar un respir dimarts, en baixar fins als 127,36 euros MWh. Tanmateix, dimecres es va reprendre el camí alcista, amb una alça del preu mitjà del 6,5%, i demà dijous pujarà un altre 4,4%, encadenant així dos dies consecutius d'ascensos.

Les dues primeres setmanes de setembre ja tenen el rècord de comptar amb els preus més alts mai vistos al mercat a l'engròs. Durant el mes d'agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant un nou rècord després de l'altre, provocant que el preu mitjà del mes assolís els 106 euros/MWh, el mes més car de la història, després del de juliol, que ja va marcar un altre rècord, amb un preu de 92,4 euros.
 
 
 
--