28 d’octubre del 2021

28 d'octubre de 1848, s’inaugura la línia de ferrocarril Barcelona - Mataró, que serà la primera de la península Ibèrica

  


 
Un 28 d'octubre de 1848 s’inaugura la línia de ferrocarril Barcelona - Mataró, que serà la primera de la península Ibèrica. La construcció i explotació de la línia és realitzada per la Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Mataró, impulsada per l’indià mataroní Miquel Biada.

L'empresari, durant la seva estada a les Amèriques, havia assistit a la inauguració del tren de Güines a l'Havana (1837) -el primer de l'estat espanyol- quan Cuba era encara colònia espanyola. La nova línia del ferrocarril ha de salvar obstacles importants, com el riu Besòs, pel qual cal fer un pont, o el turó de Montgat, que s’ha de foradar amb un túnel.


L'arribada del ferrocarril impulsa la industrialització de la franja costanera entre Barcelona i Mataró -especialment a Badalona-, afavorint el seu desenvolupament econòmic, demogràfic i urbanístic. Així, aprofitant que els solars són més barats i ja existeixen diversos nuclis de població que poden proporcionar mà d'obra, s'hi van reubicant nombroses indústries, entre les quals destaquen el producte tèxtil, licors, cuir, vidre, pintures, tintes o perfums.

Tot plegat inicia la transformació d'una societat de pagesos i pescadors en una de nova formada majoritàriament per obrers. Això dona aire a Barcelona, que -encara reclosa dins les muralles- es troba saturada i necessita allunyar les fàbriques i els seus fums per poder destinar el sòl a un ús residencial.


· · · · ·
Si us agrada, compartiu-ho i seguiu l'Esguard Històric
> enllaç al blog: http://esguardhistoric.blogspot.com