22 de maig del 2022

El director de Citizen Lab, sorprès per l’acceptació a Espanya de l’espionatge als catalans. Catalangate.



 

Ron Deibert diu en l'entrevista que si ell fos ciutadà espanyol demanaria una investigació imparcial: "Però sembla que això no passarà" 
 
 
Aquesta setmana fa un mes de l’esclat del Catalangate, l’escàndol d’espionatge contra polítics independentistes destapat pel Citizen Lab, de la Universitat de Toronto. El seu director, Ron Deibert, ha concedit una entrevista al diari britànic The Guardian en què es mostra sorprès per la inacció de l’estat espanyol per a esclarir els fets. La setmana passada, ell mateix va visitar Espanya i va poder palpar la “complaença” de la gent, que no té “cap problema amb el fet que s’investiguin polítics catalans”.

 

Deibert diu en l’entrevista que si ell fos ciutadà espanyol demanaria una investigació imparcial: “Però sembla que això no passarà”. Sobre la destitució de Paz Esteban com a directora del CNI, creu que ha estat un cap de turc i que no serveix per a depurar responsabilitats, perquè no s’ha respost als principals interrogants, com ara qui va comprar el programari Pegasus, qui en va autoritzar l’ús i com es va justificar per perseguir persones “que clarament no són objectius legítims per cap estàndard internacional raonable i que implicava greus violacions dels drets de privadesa”.

 

De fet, el govern espanyol no ha emmarcat en cap cas aquesta destitució de Paz Esteban en el Catalangate, sinó en l’espionatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Deibert diu que, tot i que no tenia informació sobre aquests atacs, que també van afectar la ministra de Defensa espanyola, creu que hi ha dos possibilitats: que sigui cosa d’un govern estranger, possiblement del Marroc, o bé d’una agència que actua contra l’estat.

 

Segons aquest professor i analista canadenc, l’escàndol del Catalangate és un cas il·lustratiu de com l’ús d’aquests programaris sense control i supervisió pot desencadenar crisis democràtiques.
 
https://www.vilaweb.cat/noticies/el-director-de-citizen-lab-sorpres-per-lacceptacio-a-espanya-de-lespionatge-als-catalans/
 
 
 
___
 
Altres notícies del CitizenLab de l'Universitat de Toronto:
 
 
 
 
 
 
 
 
 ___