13 de maig del 2022

Vuit rectors d'universitat, a favor de la immersió: volen consens més enllà de partits


Lluís Bou   - Foto: SEPC
Barcelona. Dijous, 12 de maig de 2022.
 
 Els rectors de 8 universitats públiques catalanes han signat un manifest on s'oposen a la sentència que imposa el 25% de castellà a l'ensenyament i surten en defensa de la immersió lingüística. Els rectors demanen també que qualsevol debat sobre les bases lingüístiques de Catalunya es faci més enllà dels partits, i que també hi participin les organitzacions i entitats socials. El text ha estat subscrit pels rectors de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili i Universitat Oberta de Catalunya.
 
 
Segons els rectors, el model pedagògic de l’escola catalana "ha estat i és un model d'èxit que garanteix les competències lingüístiques del seu alumnat". "Els resultats de la immersió lingüística han evidenciat el seu benefici, tant per a l'alumnat com per al si de la societat, contribuint així a la cohesió social, a la igualtat d’oportunitats i a la normalització de l’ús de la llengua catalana. Per tant, demanem que la política lingüística a l’escola no es basi en percentatges arbitraris desconnectats de la realitat territorial i es deixi d’instrumentalitzar políticament quelcom tan important com és l’ensenyament", han afegit.
 
 
"Els professionals del món educatiu, atenent el context social, han de ser les persones que determinin quin model lingüístic és el més adient per garantir la competència lingüística de l'alumnat. Cal que es garanteixi un model lingüístic d’escola catalana estable que afavoreixi la inclusió, la cohesió i la progressió social del país. Finalment, els rectors i la rectora de les universitats públiques catalanes, tal com recull la proposta de Pacte Nacional per la Llengua, demanen un debat constructiu perquè les bases lingüístiques del futur de Catalunya i de tota la comunitat lingüística siguin compartides tan àmpliament com sigui possible amb la participació i el compromís de les forces polítiques, però també de les organitzacions, de les entitats i de tota la població", apunta.
 
Els rectors s'han pronunciat després que la permanent de Junts ha acordat avui per unanimitat no participar en la reforma de la llei del català pactada a finals de març amb PSC, ERC i comuns. La formació de Carles Puigdemont ha argumentat dos motius per descavalcar-se definitivament d'aquella proposta: "Perquè no hi ha consens amb el sector educatiu i les entitats en defensa de la llengua, i perquè no atura una decisió judicial que imposa 25% a les aules". Junts ha traslladat ja la seva decisió a ERC i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha anunciat que plantejarà una proposta concreta per respondre a l'ofensiva judicial contra la llengua. Els comuns han proposat per la seva banda aprovar la reforma de la llei de política lingüística incorporant el castellà també com a llengua vehicular, amb el PSC i ERC, i sense Junts.
 
https://bit.ly/3lbEwA5
 
 
 
__