16 de setembre del 2022

La comissió per la trama andorrana de l'Operació Catalunya es limitarà als mandats del PP

 

Jorge Fernández Díaz

 

La comissió per la trama andorrana de l'Operació Catalunya es limitarà als mandats del PP

El PSOE s'inclina per votar-hi a favor després que el bloc independentista n'accepti l'esmena que acota els governs de Rajoy

 

EL NACIONAL - Jaume Vich
Foto: Europa Press
Madrid. Dimecres, 14 de setembre de 2022
  
El Congrés dels Diputats engegarà una altra comissió d’investigació relacionada amb les maniobres de la policia patriòtica, a través del Ministeri de l’Interior, per atacar dirigents independentistes. Aquesta vegada per l’anomenada trama andorrana de l’Operació Catalunya. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el PSOE s'encamina cap al 'sí' a la sol·licitud d’Esquerra, Junts, el PDECAT, la CUP, Bildu i el BNG perquè s’investigui parlamentàriament els moviments a Andorra del Ministeri de l’Interior de Jorge Fernández Díaz per obtenir informació financera secreta dels líders sobiranistes en un moment delicat pel procés.
 
Esmena acceptada
La clau de volta és que el bloc independentista ha acceptat, tal com proposava l’esmena del PSOE, que la investigació es limiti als mandats del Partit Popular, fins al 2018. D’aquesta manera els socialistes aconsegueixen delimitar en el temps l’Operació Catalunya deixant entendre que, des de l’arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa, la policia espanyola ja no participa d’operacions al marge de la llei per desacreditar adversaris polítics. Segons diferents interlocutors consultats, els proposants han acceptat l’esmena socialista “perquè l’alternativa era que no s’aprovés res” encara que confien que, en les compareixences, es pugui aclarir si l'operació parapolicial ha continuat durant els governs del PSOE i Unides Podem.

 

 

fernandez diaz - roberto lazaro
El bloc independentista torna a sospitar de l'exministre Jorge Fernández Díaz. / Foto: Roberto Lázaro

 

 Segons l'esmena acceptada, “la comissió tindrà per objecte investigar les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el govern del Partit Popular en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen a altres càrrecs i comandaments policials, així com la seva relació amb possibles entramats privats o grups de pressió, la posible intromissió en la sobirania d’altres països i les connexions d’aquesta trama amb la denominada Operació Catalunya. En el text inicial registrat aquest juny, els proposants no feien referències als mandats i, per tant, no hi havia referències temporals.

 

Després de superar tots els filtres al Congrés dels Diputats, la comissió s'haurà de constituir i aprovar una llista de compareixents a petició dels grups parlamentaris. Segons el document al qual ha tingut accés aquest diari, els treballs de la comissió s'allargaran tres mesos excepte si el ple decideixi prolongar-los. La petició de comissió va arrencar quan es va saber que una jutge andorrana investigava l’expresident Mariano Rajoy per l’Operació Catalunya arran d’una querella per suposades pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir informació de polítics catalans durant el procés. La jutge també perseguia els moviments dels exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro.

 ...

 https://www.elnacional.cat/ca/politica/comissio-operacio-catalunya-investigara-casos-corrupcio-pp_884676_102.html?utm_source=telegram&utm_medium=push&utm_campaign=telegramgroc

 

__